/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC EXCLUSIV/ Noul proprietar al „Avia Invest”, Andrei Goncearenko, participă în programul „Cetățenie prin investiție”

23 decembrie 2019, ora 19:00

Omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care a achiziționat recent 95% din capitalul „Avia Invest”, ce are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei R. Moldova prin programul „Cetățenie prin investiție”.

Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că actele au fost depuse în luna iunie. În lista pentru verificări au fost incluse mai multe rude ale omului de afaceri: două persoane în etate, probabil părinții businessmanului, o femeie de 36 de ani, care ar fi soția acestuia și o minoră.

De asemenea, în dosar sunt indicate câteva companii afiliate lui Andrei Goncearenko, despre activitatea cărora urmează să se documenteze autoritățile de la noi, pentru a stabili dacă acestea nu prezintă careva riscuri.

Aceleași surse mai spun că Andrei Goncearenko ar avea probleme cu legea în Federația Rusă și ar avea nevoie de cetățenia R. Moldova, drept colac de salvare în caz de necesitate.

Astăzi, reprezentanții „Avia Invest” au confirmat că Andrei Goncearenco este noul proprietar al firmei „Komaksavia Airport Invest Ltd”, care deține 95% din capitalul „Avia Invest”. Afacerea i-a fost cedată rusului de Nathaniel Rothschild.

Mai jos vedeți un tabel care, potrivit surselor noastre,  s-ar regăsi în doarul depus de Goncearenco în cadrul programului „Cetățenie prin investiție”.

Amintim că programul de dobândire a cetățeniei prin investiție prevede că o persoană străină poate obține cetățenia R. Moldova dacă va transfera cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau minimum 250 de mii de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică.

În vară, programul a fost înghețat, dar cele 34 de cereri care erau deja depuse urmează a fi prelucrate complet. Săptămâna trecută, Guvernul a decis prelungirea moratoriului asupra programului până la 24 februarie 2020. Pînă atunci, autoritățile urmează să pregătească rapoarte de evaluare a programului din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupției și spălării banilor în Republica Moldova.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram