Datoria întreprinderii de stat „Moldovagaz” către compania rusească „Gazprom”, de peste șapte miliarde de dolari, este una comercială. Cea mai mare parte din datorie este acumulată de regiunea transnistreană, iar rezolvarea acestei probleme este posibilă doar cu implicarea politicului, susține președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-un interviu pentru emisiunea „Glavnoe” de la postul TVC 21, citat de IPN.

Datoria pentru care este responsabilă partea dreaptă a Nistrului este de 715 milioane de dolari dintre care 450 de milioane – datoria propriu-zisă, iar restul sunt penalități, susține Ceban.

„Dacă în cazul reglementării conflictului penalitățile ar putea fi casate, deși referitor la aceasta trebuie să existe o înțelegere, atunci în ceea ce privește datoria regiunii transnistrene, actualmente „Moldovagaz”, prin activele sale, nu este în stare să le plătească. Noi nu avem așa active”, a spus președintele „Moldovagaz”.

Vadim Ceban a explicat faptul că datoria de bază, cele 450 de milioane de dolari, s-a format inclusiv din cauza îndatoririlor companiei „Termoelectrica” față de „Moldovagaz” și după reformare, „Termoelectrica” a început să întoarcă datoriile istorice. Datoria companiei către „Moldovagaz” a fost de peste 150 de milioane de dolari. În acest context, Vadim Ceban spune că circa 200 de milioane de dolari din cele 450 de milioane datorie față de „Gazprom” pot fi întoarse companiei rusești „fără majorarea tarifelor, fără implicare din exterior”. În plus, potrivit lui, există anumite active care ar putea fi folosite pentru achitarea datoriilor, notează IPN.

Președintele „Moldovagaz” a menționat că peste 50% dintre acțiunile întreprinderii aparțin companiei rusești „Gazprom”, 35% aparțin Guvernului Republicii Moldova și peste 13% – regiunii transnistrene. Totodată, Vadim Ceban a explicat că regiunea transnistreană este reprezentată actualmente de „Gazprom”, astfel compania rusească deține un pachet de peste 63% dintre acțiunile „Moldovagaz”.

Totodată, în anul 2006, regiunea transnistreană a luat decizia de a-și retrage activele din „Moldovagaz”, iar pentru a se discuta despre întoarcerea datoriilor, mai întâi de toate, trebuie întoarse aceste active, spune Vadim Ceban. Potrivit lui, problema respectivă trebuie soluționată la nivel politic. Președintele „Moldovagaz” spune că problema datoriilor nu poate fi soluționată fără ca activele regiunii transnistrene să revină în proprietatea întreprinderii, scrie sursa citată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!