Sărbătorile sunt cel mai bun prilej pentru a trimite urări apropiaților, colegilor, cunoscuților. S-a dus însă vremea cărților poștale și a urărilor făcute în mod direct, pentru că acum majoritatea comunicărilor de sărbători se realizează în lumea virtuală. Pericolele pândesc însă la tot pasul și a apărut chiar și un virus ascuns în felicitările virtuale de Crăciun!

„Virusul de Crăciun” sau mai exact programul malware  se răspândește mai ales prin intermediul email-urilor infectate, astfel că sunt expuse mai ales persoanele din mediile corporatiste sau categoriile de vârstă care mai comunică în acest mod, în defavoarea rețelelor sociale, scrie Libertatea.ro.

Nu este exclusă însă propagarea virusului prin telefoanele și tabletele care rulează Android și iOS, dar în acest caz sunt șanse ca utilizatorul să nu fie afectat. El va propaga îmsă infecția, dacă alege să trimită invitațiile mai departe. Și asta pentru că virusul special împachetat pentru Revelionul 2019-2020 vizează în special dispozitivele care rulează Windows.

La utilizator ajunge un e-mail marcat ca „Petrecerea de Crăciun”, „Petrecerea de Crăciun săptămâna viitoare”, „Meniul petrecerii”, „Programul de sărbători, „Petrecerea de Revelion” sau altceva similar. E un simplu document Word atașat care la prima vedere pare inofensiv. Este însă împachetat cu noul „Troian Emotet”. SĂ

Odată instalat, Emotet poate face orice: descarcă mai multe programe malware, fură informații confidențiale, cum ar fi parole sau numere de cont, obține acces la contul tău bancar online sau configurează computerul să efectueze atacuri la indicațiile hackerului. Un lucru pe care îl va face cu siguranță malware-ul este să fure lista ta de contacte și să le trimită tuturor celor de pe ea mai multe e-mailuri infectate.

Troianul „Emotet” nu infectează Mac-urile, dar se pot atașa la aceste e-mailuri alte forme de malware. În nici un caz nu activați editare sau conținut pe documentele Word care sunt atașate la e-mailuri, pentru că se pot citi și fără a fi necesară editarea.

Utilizați unul dintre cele mai bune programe software antivirus, multe dintre ele fiind chiar gratuite.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!