Guvernul și-a anulat astăzi propria decizie, votată pe 17 decembrie 2019, prin care a permis vânatul a 273 de animale din cinci arii protejate de stat, inclusiv Pădurea Domnească, unde nu s-a mai vânat de șapte ani, de la scandalul declanșat după omorul omului de afaceri Sorin Paciu, pentru care a fost condamnat cu suspendare Gheorghe Crețu, fost președinte al Curții de Apel Chișinău.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a cerut anularea decizie făcând referire la condițiile climaterice, temperaturi prea ridicate, care nu sun caracteristice lunii ianuarie.

„S-a contatat procesul biologic înaintat Ia fauna sălbatică. Animalele aleg habital mai favorabil și liniștit pentru reproducere, fapt ce duce la dispersarea efectivului numeric de mistreți și scăderea concentrației specimenelor în ariile naturale protejate de stat. În această perioadă, efectivele de mistreț necesită pastrarea liniștii”, a explicat ministrul.

„Îngălzirea globală afectează interesele vânătorilor”, a comentat premierul Ion Chicu, stârnind zâmbete la ședința Guvernului.

Precizăm că, în sezonul de vânătoare 2019-2020, urmau a fi împușcate 273 de animale din cinci arii protejate de stat. În decembrie, Guvernul a permis vânatul a 127 de mistreți, 117 vulpi și 29 de șacali din Pădurea Hârbovăț, Pădurea Domnească, rezervația științifică „Codrii” și rezervațiile „Plaiul Fagului și Prutul de Jos.

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a criticat dur atunci decizia Guvernului de a permite vânătoarea în ariile naturale protejate. Acesta se întreabă dacă nu cumva se pregătește terenul pentru a satisface mofturile președintelui Igor Dodon, care este vânător.

Guvernul a permis vânătoarea în Pădurea Domnească. Munteanu: „Nu cumva pentru că Dodon este unul dintre cei mai înrăiți vânători”?

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!