Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

Atenție! S-a schimbat modalitatea de stabilire a indemnizaţiei pentru creşterea copilului

missing
04 ianuarie 2020, ora 12:29

De la 1 ianuarie 2020 au intrat în vigoare noile prevederi legale care schimbă modalitatea de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Dacă până acum aceasta se calcula în mărime de 30% din salariul mediu al asiguratului pentru ultimele 12 luni ale anului și se achita lunar, până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, acum mamele au o nouă opțiune.

Acestea pot cere achitarea indemnizației până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani și două luni. În acest caz, până la un an, va fi achitată o indemnizație lunară mai mare, în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil. Iar până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 30% din baza de calcul, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului – 640 de lei.

Pentru perioada rămasă de zece luni a concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizația lunară nu va fi acordată.

Casa Națională de Asigurări Sociale atenționează că opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

Amintim că, de la 1 ianuarie, a fost majorată cu 388 de lei indemnizaţia unică acordată la naşterea copilului. Astfel, mamele care vor naște în anul curent, vor primi câte 8 299 lei pentru un copil.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului ori al soţului/soţiei sau, în cazul în care a fost stabilită indemnizaţia de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizaţia de maternitate, sau în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) şi/sau pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md).

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.