Nava „Delfi”, care a eșuat la Odessa pe 22 noiembrie 2019 și care utiliza ilegal pavilionul R. Moldova, încă nu a fost tractată din locul naufragiului și continuă să stea în apă. Autoritățile ucrainene au inițiat un dosar penal, dar nu au deocamdată niciun învinuit.
Oamenii legii au ridicat probe de la bordul navei, toate actele folosite de marinari pentru navigare și i-au interogat pe membrii echipajului: trei cetățeni ucraineni.
Naufragiul navei a provocat o catastrofă ecologică în zonă. La bord se aflau mai multe cisterne cu petrol, care s-ar fi revărsat. Ecologiștii au prelevat probe de apă, iar investigațiile de laborator au arătat o depășire a normelor admisibile de 157 de ori. Zona din jurul navei a fost îngrădită cu utilaje speciale, pentru a nu admite extinderea zonei de poluare a apei, scrie unian.ua.
După naufragiul navei „Delfi”, directorul Agenției Navale, Igor Zaharia, a declarat pentru TV8.md că pavilionul R. Moldova era folosit ilegal. Vasul a fost radiat forțat din Registrul de Stat al navelor Republicii Moldova încă în septembrie 2018, pentru că starea tehnică încălca exigențele Convențiilor internaționale din domeniul transportului naval.
Potrivit ultimelor informații deținute de Agenția Navală, vasul „Delfi” era proprietatea companiei „Frio Undo LP” din Marea Britanie, iar operator era o companie din Ucraina. Autoritățile ucrainene declarau că nu reușesc să ia legătura cu proprietarul navei.