Război în Ucraina, ziua 171: Cinci morți în bombardamentul de la Donețk. Apelul autorităților din Energodar

social

/DOC/ Dosarul finanțării PSRM din Bahamas: 27 de persoane și patru companii, verificate de procurori

20 ianuarie 2020, ora 09:31
Distribuie:

Procesul penal pornit în noiembrie 2019 pe faptul finanțări ilegale a Partidului Socialiștilor din străinătate a fost conexat la un dosar penal inițiat în iulie 2016 pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, cu implicarea companiei  „Exclusiv Media” fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost semnată pe 2 decembrie 2019 de către fostul șef al  Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

În aceeași zi, procurorul care gestionează dosarul a trimis o solicitare la Inspectoratul Fiscal prin care a cerut să prezinte Procuraturii Anticorupție fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor companii și persoane fizice, care au avut direct sau indirect rapoarte financiare cu PSRM (proveniența banilor, impozite pe venit, declarații de venit).

Procurorul a solicitat informații despre trei companii locale:„Exclusiv Media” responsabilă de activitatea postului „NTV Moldova”,  „TelesistemTV” care gestionează „Accent” TV și „Primul în Moldova”, dar și  „Natur Bravo” – fabrică de conserve din Cupcini și două companii offshore: „Bulwer Development” și „Westerby Limited”, dar și asociația obștească „Iubesc Moldova”.

De asemenea, lista conține 27 de persoane fizice, printre care: deputații Petru Burduja, Corneliu Furculiță,  Vasilea Bolea, Vladimir Odnostalco, membrul CEC Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Igor Dodon, șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei și prima doamnă Galina Dodon.

Procurorii au mai cerut informații despre banii acumulați de PSRM din 2016 până în prezent, despre patrimoniul partidului, dar și date despre persoanele care au donat formațiunii politice mai mult de zece mii de lei.

Potrivit  investigațiilor procurorilor, în februarie 2016, pe conturile „Exclusiv Media” au ajuns în total aproape 1,5 milioane de euro de la firma „Westerby Limited”, înregistrată în Bahamas. În următoarele două luni, directorul „Exclusiv Media”, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, care este fondatorul firmei, au retras de pe conturi peste 20 de milioane de lei, pentru restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice.

Procurorii mai spun că „Exclusiv Media”  a primit împrumuturi de la 11 persoane fizice, în valoare de peste 5 milioane de lei. 100 de mii de dolari au fost împrumutate de la „Bulwer Developtment”, care este reprezentată în R. Moldova de Iaroslav Țurcan. Acesta este președintele fundației de caritate „Din Suflet” a primei doamne. „Exclusiv Media” a împrumutat la 17 persoane, fără dobândă 8,8 milioane de lei.

Există bănuieli că banii veniți din Bahamas ar fi fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din 2016.

 

Amintim că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut fiind învinuit de abuz în serviciu și fals în acte. Acesta a primit 20 de zile de arest. Astăzi, la Curtea de Apel Chișinău va fi examinat recursul procurorului, care a cerut anterior 30 de zile de arest, dar și recursul avocatului lui Morari, care afirmă că a fost încălcată procedura la emiterea mandatului de arest, pentru că a fost  depășit termenul de 72 de ore pentru care fusese inițial reținut clientul său.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram