Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că proiectele trimise pentru expertiză Consiliului Europei ce vizează reforma justiției sunt doar niște ciorne și „totul poate fi schimbat” după consultările publice, dacă vor veni propuneri bune de la experți sau de la judecătorii și procurorii vizați direct de reformă.

„Totul se discută. Această propunere de proiect este un act extrem de flexibil și totul poate fi schimbat”, a declarat Nagacevschi la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul promite că inițiativele vor fi dezbătute ca la carte și va accepta și critica, dacă va fi argumentată. Nagacevschi nu este sigur de faptul că propunerile pe care le-a înaintat vor fi efective și vor schimba situația în sistemul judecătoresc și la procuratură.

„Eu o să iau aceste acte, o să mă urc în automobil și o să umblu în tot sistemul judecătoresc de la Nord la Sud, inclusiv în sistemul Procuraturii, pentru a le prezenta toate drafturile de proiecte ca ei să vină cu propuneri de îmbunătățire. O să organizez dezbateri largi și la cei mai activi experți o să le transmit invitații personale, să vină chiar să mă critice, important este să discutăm”, a comentat ministrul.

Fadei Nagacevschi a explicat de ce nu se spune nimic în proiectul prezentat Consiliului Europei despre evaluarea procurorilor și se insistă doar pe cea a judecătorilor.

„Ministerul Justiției are capacități tehnice limitate. Am considerat ca noi să targhetăm întâi sistemul justiției, pentru că este foarte sensibil și există elementul acesta de independență a  judecătorilor pe care trebuie să-l depășim și să-l coordonăm cu partenerii noștri și să adaptăm totul Constituției R. Moldova. În momentul în care eu o să constat că acest proiect are tot consensul necesar, atunci fix aceeași abordare o transpun și în sistemul procuraturii și le promovăm pe ambele  în același timp”, a dat asigurări Fadei Nagacevschi.

Amintim că reprezentanții Blocului ACUM au criticat inițiativele actualului ministru și s-au arătat nemulțumiți de modul în care urmează a fi evaluați judecătorii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!