/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ O asociație obștească, sprijinită de socialiștii din CMC, cere redenumirea străzii O. Goga în A. Suvorov

missing
28 ianuarie 2020, ora 15:51

Asociația Obștească „Fraternitatea Cadeților” cere redenumirea străzii Octavian Goga din centrul municipiului Chișinău în Aleksandr Suvorov. Membrii acesteia ar avea și susținerea socialiștilor din CMC, susține consilierul municipal de la PL, Ion Cebanu, potrivit căruia arhitecta-șefă a capitalei ar planifica deja crearea unei comisii care să examineze solicitarea.

„În stil clasic, bolșevic, socialiștii, folosindu-se de o adresare a unei asociații obștești „Fraternitate Cadeților”, condusă de Serghei Nazarenco, o asociație care are drept obiectiv promovarea intereselor minorităților naționale, dar și de adresarea făcută de către președintele fracțiunii socialiștilor din CMC Serghei Afanasenco, aceștia nici mai mult, nici mai puțin, cer redenumirea străzii Octavian Goga în A.V. Suvorov!”, spune liberalul Ion Cebanu.

Potrivit liberalilor din CMC, demersul asociației ar fi fost susținut și de președintele fracțiunii PSRM în CMC, Serghei Afanasenco. L-am contactat telefonic pe Afanasenco, însă acesta a refuzat să ne ofere un comentariu. Ion Cebanu precizează că ideea redenumirii străzii Goga în Suvorov ar fi una mai veche.

„Chiar și Odințov umbla după mine în fostul consiliu încă cu ideea asta”, ne-a spus Ion Cebanu.

Fracțiunea PL din CMC declară că este împotriva unei astfel de modificări.

„Considerăm asemenea intenții drept încercări de resuscitare a vechii ideologii sovietice prin care adevărul istoric era înlocuit cu minciuni propagandistice și ne rezervăm dreptul de a împiedica asemenea abuzuri pe toate căile democratice puse la dispoziție de legislația națională și internațională”, spun liberalii din CMC.

„Fracțiunea PL din CMC le amintește tovarășilor socialiști că OCTAVIAN GOGA a fost un mare poet român, membru al Academiei Române, implicat în făurirea României Mari, om de cultură care a marcat prima jumătate a sec. XX, pentru o scurtă perioadă și prim-ministru. Pentru comparație, A.V. SUVOROV a fost un general al imperiului Rus care a pus în aplicare politica de expansiune a hotarelor imperiului Țarist către Dunăre și micșorare a influenței Imperiului Otoman în această zonă”, adaugă liberalii.

Amintim că recent, după ce acum două săptămâni a murit interpretul Ștefan Petrache, cântărețul Cătălin Josan a inițiat o petiție prin care a adunat semnături ca o stradă din capitală să poarte numele regretatului artist. Deocamdată, nu există o reacție din partea autorităților municipale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram