Mercurul este un metal toxic, în special atunci când intră în contact cu organismul uman, fie pe cale respiratorie sub formă de gaze, pe cale cutanată sau digestivă sau sub formă lichidă. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează asupra pericolului de intoxicații cu mercur. În fiecare an sunt înregistrate circa zece cazuri de acest gen, majoritatea fiind în rândul copiilor.

„În ultima perioadă, se constată o majorare a numărului de intoxicații cu astfel de metal, fapt ce denotă lipsa conștientizării populației cu privire la impactul negativ posibil al mercurului asupra stării de sănătate. Anual, ANSP înregistrează de la 5 până la 10 cazuri de intoxicații cu mercur, majoritatea fiind în rândul copiilor”, anunță reprezentanții ANSP.

În acest sens, specialiștii vine cu câteva recomandări:

Mercurul (Hg):

– este periculos pentru om sub orice formă și în orice concentrație;

– provoacă intoxicații prin inhalarea vaporilor sau absorbție prin piele;

– afectează sistemul nervos, renal și gastrointestinal;

– trece din stare lichidă în stare gazoasă la temperatura mai mare de +18ᴼC.

Acum circa doi ani, ecologiștii afirmau că o treime dintre jucăriile care se vând în țară sunt toxice. Medicii avertizează că aceste substanțe chimice pot avea consecințe tragice asupra sănătății, provocând inclusiv moartea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!