Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a intrat în blocaj după ce Parlamentul a modificat,  pe 20 decembrie 2019, Legea cu privire la CSM și a decis ca în componența instituției să fie 15 membri, față de 12 câți erau potrivit vechilor prevederi legislative.

Astfel, CSM nu se poate întruni în ședințe din lipsă de cvorum. În prezent, din componența CSM  fac parte doar 9 membri din 15. Din rândul judecătorilor vin la ședințe Luiza Gafton, Nina Cernat, Anatolie Galben, Dorel Musteață, Petru Moraru și Victor Micu, din rândul profesorilor de drept titular este doar Mariana Timotin și din rândul membrilor de drept: procurorul general Alexandr Stoianoglo și ministrul Justiției Fadei Nagacevschi.

Noile modificări operate în Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii au condus la imposibilitatea convocării plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe o perioadă nedeterminată”, anunță CSM.

Pentru a debloca situația, CSM a adresat Parlamentului un demers cu privire la desemnarea urgentă a membrilor din rândul profesorilor de drept titular, pentru suplinirea funcțiilor vacante din CSM.

Totodată, noile prevederi legale stipulează că, până la alegerea unui nou preşedinte al CSM, interimatul funcţiei trebuie să fie asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.
Astfel, Dorel Musteață nu mai este președinte interimar al CSM. Atribuțiile i-au revenit Luizei Gafton.

Amintim că deputații au modificat Legea cu privire la CSM și au votat ca în componența instituției să fie 15 membri: șapte din rândul judecătorilor (aleşi prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor: patru din cadrul judecătoriilor, doi din cadrul curţilor de apel şi unul din cadrul Curţii Supreme de Justiţie), cinci din rândul profesorilor de drept titulari (numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei juridice, șapte membri din rândul judecătorilor), plus procurorul general și ministrul Justiției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!