Fostul premier al R. Moldova Chiril Gaburici ar fi a patra persoană care și-a schimbat datele în actele de identitate. Dezvăluirea a fost făcută de deputatul Chiril Moțpan, fost președinte al Comisiei securitate a Parlamentului.

Chiril Gaburici și-a schimbat doar patronimicul. Actele au fost modificate din Gaburici Chiril Vasile în Gaburici Chiril Valeriu. Potrivit deputatului, Chiril Gaburici și-a schimbat actele în 2015, după ce fusese anunțat în căutare de autoritățile Federației Ruse. Gaburici avea dosar penal în Rusia pentru trecerea ilegală a frontierei şi folosirea actelor false.

Contactat de TV8, Chiril Gaburici a negat că și-a schimbat actele.

Chiril Moțpan a prezentat și copii ale actelor de identitate cu identitate nouă perfectate de Vladimir Plahotniuc pe numele Novak Vladislav Vladimir și pe numele Reznic Alexandr Mihail, care ar fi fost luat de milionarul din anturajul lui Plahotniuc, Vaja Jhashi.

„Faceți dvs o comparație și vedeți dacă această poză  aparține sau nu omului de afaceri”, i-a îndemnat Moțpan pe jurnaliști.

Ieri șeful statului Igor Dodon a confirmat că a primit date de la Serviciul de Informații și Securitate că omul de afaceri și-a luat o altă identitate, iar anterior se știa deja despre Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care și-a luat numele Serghei Haikin.

Deputatul l-a acuzat pe Igor Dodon că nu a informat opinia publică despre aceste ilegalități, deși cunoștea încă din vară.

Dl președinte devine curajos și rostește numele persoanelor cu dublă cetățenie doar după ce acestea apar în presă. Face aceste declarații abia acum despre exidstența acestui club select al celor cu dublă identitate, deși știa de mult timp despre aceste persoane. L-am informat personal pe dl Dodon, la 1 iulie 2019, printr-o scrisoare secretă, adresată personal,  despre anumite ilegalități care se întâmplau”, a spus Moțpan.

Deputatul a mai dezvăluit că, la perfectarea actelor pe o nouă identitate, Plahotniuc și Iaralov au prezentat Agenției Servicii Publice adeverințele de naștere cu numele reale. În procesul de tipărire a noilor acte ar fi fost implicate două persoane din Departamentul producere al ASP.

Sistemul informațional al ASP a picat pentru câteva ore și au fost șterse date importante din sistem”, acuză Moțpan.

Deputatul a mai spus că Vladimir Plahotniuc ar fi fost ajutat să fugă din R. Moldova prin regiunea transnistreană de către Victor Gușan, patronul rețelei „Sheriff”.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!