/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Ciocoi a venit cu o reacție cu privire la conflictul de pe Nistru. „Suntem într-o apreciere haotică a trecutului nostru”

missing
08 februarie 2020, ora 11:51

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a venit cu o reacție după ce joi a declarat că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. 

Într-un interviu pentru Europa Liberă acesta spune că presa a denaturat declarația sa.

Dacă ridicați înregistrarea video și o să urmăriți atent ce am spus, atâta doar am spus, nu ceea ce s-a distribuit ulterior pe alte resurse mediatice cu titluri de genul „declarații scandaloase” ș.a.m.d. Expresia mea a fost una foarte exactă”, a precizat Ciocoi.

„Nu mă apuc acum să repet exact cum am spus, dar ceea ce am spus în timpul conferinței de presă, asta este originalul. Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din ‘90 până în iulie ‘92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent”, a mai menționat ministrul de externe.

Totuși, în cadrul conferinței de presă, Ciocoi a spus că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a fost întrebat de jurnaliști cum califică acel conflict armat de pe Nistru de acum aproape trei decenii după ce acum câteva luni fostul ministru de Externe Nicu Popescu a făcut o declarație precum că acel conflict a fost un război civil. Ulterior, Popescu a recunoscut că a greșit, făcând această afirmație.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram