Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a venit cu o reacție după ce joi a declarat că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. 

Într-un interviu pentru Europa Liberă acesta spune că presa a denaturat declarația sa.

Dacă ridicați înregistrarea video și o să urmăriți atent ce am spus, atâta doar am spus, nu ceea ce s-a distribuit ulterior pe alte resurse mediatice cu titluri de genul „declarații scandaloase” ș.a.m.d. Expresia mea a fost una foarte exactă”, a precizat Ciocoi.

„Nu mă apuc acum să repet exact cum am spus, dar ceea ce am spus în timpul conferinței de presă, asta este originalul. Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din ‘90 până în iulie ‘92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent”, a mai menționat ministrul de externe.

Totuși, în cadrul conferinței de presă, Ciocoi a spus că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a fost întrebat de jurnaliști cum califică acel conflict armat de pe Nistru de acum aproape trei decenii după ce acum câteva luni fostul ministru de Externe Nicu Popescu a făcut o declarație precum că acel conflict a fost un război civil. Ulterior, Popescu a recunoscut că a greșit, făcând această afirmație.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!