Soluția lui Igor Dodon ca să ofere regiunii transnistrene statut de autonomie este un truc electoral. De această părere este deputatul PAS, Oazu Nantoi, care consideră că prin astfel de mesaje șeful statului ar urmări să obțină cât mai multe voturi în stâna Nistrului. Iar un alt analist politic consideră că soluționarea conflictului trebuie să înceapă cu demilitarizarea regiunii.

Igor DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Noi deja avem o Autonomie în Republica Moldova. Este vorba despre Autonomia Găgăuză și este un exemplu pozitiv de rezolvarea unei probleme la începutul anilor 90. Eu cred că problema conflictului transnistrean poate fi soluționată. O autonomie este o soluție? Da, ar putea fi o soluție în funcție de discuțiile care vor avea loc între părți”.

Despre această soluție, Igor Dodon a anunțat încă în luna septembrie, atunci când a acordat un interviu pentru publicația germană- Spiegel. Atunci, el a menționat că Președinția ar fi pregătit și un concept în acest sens ce urma să fie prezentat partenerilor de coaliție pe atunci, blocul ACUM. La cinci luni de atunci, nu am reușit la ce etapă se află documentul. Purtătorul său de cuvânt a refuzat să ne ofere răspunsuri suplimentare. Între timp, deputatul PAS, Oazu Nantoi, tot el expert în problema transnistreană, crede că Igor Dodon vrea să obțină dividente electoarele. Mai mult. Șeful statului ar sfida Constituția pentru că intervine într-un domeniu, de care este responsabil doar Parlamentul.

Oazu NANTOI, DEPUTAT PAS: „Domnul Dodon face spectacol politic, sfidând Constituția Republicii Moldova și face declarații care pot avea consecințe politice grave, profitând de faptul că societatea este indiferentă la acest comportament”.

Iar expertul politic, Veaceslav Berbeca, susține că prioritate ar trebuie să fie evacuarea armamentului din raioanele de est.

Veaceslav BERBECA, EXPERT ÎN POLITICĂ, IDIS VIITORUL: „Nu putem vorbi de o soluționare conflictului până când această regiune nu este demilitarizată și democratizată. În momentul în care noi nu avem aceste condiții rezolvate, nu putem vorbi despre soluționarea conflictului trasnistrean. Nu trebuie admis acordarea unei autonomii după modelul care ni l-a prezentat Kozak în 2003”.

În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, însă documentul nu prezintă nicio obligație. Rusia și-a staționat în regiune așa-zisele forțe de menținere a păcii încă în anii `90, sub pretextul că ar păzi depozitul de muniție de la Cobasna. Deși Moscova s-a angajat să își retragă trupele, din 1999 acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!