Instanțele de judecată din R. Moldova nu vor putea aplica, în următoarele șase luni, instrumentul compensatoriu care permite reducerea pedepselor condamnaților deţinuți în condiţii proaste în penitenciare. Guvernul a pus moratoriu pe aplicarea acestei prevederi legale până la 1 septembrie 2020.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a explicat că, în această perioadă, urmează a fi analizat impactul legii, pentru că atentează la securitatea statului: „Trebuie să ne determinăm ce facem cu acest instrument îl ajustăm, ori îl anulăm”.

Vineri, va fi organizată o ședință de lucru cu deputații din Comisia Securitate a Parlamentului unde se va discuta acest subiect.

„Pentru a calma acei deținuți care și-au depus deja cererile îi informăm că ele vor fi examinate pe parcurs”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Potrivit unui raport prezentat recent de Administrația de Stat a Penitenciarelor, aproape toți deținuții condamnați în R. Moldova au depus cereri pentru a beneficia de mecanismul compensator pentru condiții proaste de detenție. Începând cu 1 ianuarie 2019, când au intrat în vigoare prevederile legale, au fost înregistrate peste 5 000 de cereri, iar 1 800 au fost deja examinate în instanțele de judecată. Judecătorii au redus peste 436 de mii de zile din pedepsele aplicate deținuților, iar din penitenciare au fost eliberate 128 de persoane.

Îngrijorător! Aproape toți deținuții au scris cereri pentru a le fi reduse pedepsele din cauza condițiilor proaste din penitenciare. 128 de persoane au ieșit la libertate

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!