Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default al Rusiei și ajutor uriaș de 40 de miliarde din SUA

social

Decizia CtEDO în cazul Centrului Comercial „Gemenii”. Statul este obligat să plătească 3,6 milioane de euro

18 februarie 2020, ora 13:22
Distribuie:

Republica Moldova a fost obligată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) să achite 3,6 milioane de euro într-un dosar care vizează Centrul Comercial „Gemenii”.

Potrivit deciziei CtEDO, statul a fost obligat să întoarcă reclamanților părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 și terenul aferent, care constituiau de fapt 36,55% din acţiunile societății „Gemenii”.

Dacă statul nu poate întoarce aceste bunuri, trebuie să achite contravaloarea lor în mărime de 2 120 000 euro.

De asemenea, CtEDO  a dictat despăgubiri materiale pentru reclamanți în sumă de 1 500 000 euro,  5000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10 000 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Reclamanții în acest dosar  sunt acționari ai SA „Gemenii” care au inițiat procedura de lichidare a societății și distribuirea activelor sale în rândul acționarilor. Prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiției din 6 februarie 2003 a fost dispusă lichidarea societății, iar pe 3 martie 2004 CSJ a dispus distribuirea activelor societății.

La 20 iulie, Curtea Supremă de Justiție a admis cererea de revizuire inițiată de către terțe părți și a dispus anularea hotărârilor judecătorești anterioare și reexaminarea cazului. În cadrul procedurii redeschise, pretențiile reclamanților au fost respinse ca nefondate de către Curtea de Apel Economică la 14 iulie 2006. Decizia a fost confirmată și de CSJ pe 25 ianuarie 2007.

Reclamanții s-au plâns la CtEDO că le-a fost încălcat dreptul la judecarea cauzei în mod echitabil și dreptul la proprietate.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram