Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi și-ar fi cerut scuze de la Partidul Democrat și de la veteranii de război, după ce a declarat că Rusia a intervenit în războiul din Transistria „pentru a opri vărsările de sânge”. Despre asta a spus președintele de onoare PDM Dumitru Diacov, după ședința fracțiunii.

„Am avut o discuție cu domnul ministru pe care o consider destul de sinceră. Ne-a lămurit împrejurările în care a sunat această frază nenorocită și el regretă foarte mult. Această frază a fost ruptă din context. El și-a cerut scuze față de fracțiunea parlamentară, de veterani, față de toți oamenii care s-au simțit lezați în legătură cu această expresie”, a spus Diacov.

Ciocoi spune că declarația acestuia a fost înțeleasă greșit, din motiv că nu și-ar fi expus gândul până la urmă.

„Trebuie să constat că din păcate expresia pe care am făcut-o la conferința de presă a fost interpretat atât de eronat, greșeala mea fiind că nu am dus gândul meu până la capăt. Lucru care a mers atât de departe, încât s-au simțit jigniți veteranii războiului de pe Nistru. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profundul meu respect față de ei, față de oamenii care au luptat, care și-au „vărsat sângele” și foarte mulți din ei și-au pierdut viața. 

Ieri președintele PDM, Pavel Filip anunțase că Ciocoi este așteptat la ședința fracțiunii PDM pentru a discuta cu ministrul împotriva căruia deputații PAS și PPDA au înaintat recent o moțiune simplă.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc acum circa trei săptămâni, Aureliu Ciocoi a spus că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!