Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a oferit, miercuri, acces gratuit vizitatorilor și a organizat tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria națională, unde se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși, păstrate în România, transmite Mediafax.ro. 

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906 și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor. Colecția include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră și Pilonul Porții Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgul Jiu și o rară operă grafică, un schematic și elegant Nud feminin”, au anunțat organizatorii.

Seria discursurilor a fost deschisă de cântăreața Irina Rimes, numită ambasador onorific al Zilei Brâncuși 2020.

Arta este oglinda în care vede ceea ce gândește”, a citat Rimes din Constantin Brâncuși în debutul discursului la Muzeul național de Artă al României.

Am înțeles de ce arta nu cunoaște granițe. Nu îndrăznesc și nu îmi permit niciodată să analizez opera lui Constantin Brâncuși pentru că nu sunt avizată în artă, nu sunt vreun doctor docent, nu am studii în artă vizuală, dar îmi permit să o simt, îmi permit să ma bucur de sentimentele pe care mi le provoacă. V-ați dori să vorbesc în termeni academici sau să vorbesc despre modernismul sau despre valențele stilistice ale lui Brâncuși?! dacă aș putea să fac asta nu aș face-o. De ce? Pentru că îmi place să trec totul prin prisma imaginației mele. Pentru că imaginația mea se exprimă simplu și sincer și pentru că așa mă exprim eu. De aici poate că mă inspir uneori atunci când îmi scriu muzica”, a spus artista.

În încheierea celor șapte minute în care voci din public o aclamau, Irina Rimes a trecut de la citate la propriile cuvinte și și-a transmis mesajul.

Eu aș putea să învăț despre Brâncuși și, la rândul meu, să îndemn tinerii din generația mea și din generațiile mai mici, generațiile cărora mă adresez să învețe împreună cu mine. Eu, ca artist, mă regăsesc în minimalismul lui Brâncuși și mă fascinează felul lui de a se debarasa de toate detaliile inutile atunci când își conturează viziunile. Simplitatea acestui om complex pe mine mă inspiră și cred că ar putea să inspire mulți, mulți tineri care își doresc să găsească esența în artă… Arta este pentru oricine pentru că nu contează bagajul de cunoștințe și nu contează nivelul de cultură pe care îl ai. Atât timp cât poți să simți, atâta timp poți aprecia arta sub toate formele ei”, a mai spus Irina Rimes.

Vezi și:

Ministrul Culturii din România explică cum a desemnat-o pe Irina Rimes ambasadoare al „Zilei Brâncuși”

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!