Ministerul Justiției a trimis o sesizare la Procuratura Generală ce vizează dosarul „Gemenii” pentru care statul a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și obligat să achite despăgubiri de 3,6 milioane de euro.

În sesizare se cere să fie verificate acțiunile agentului guvernamental care nu a depus la timpul potrivit cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților.

Potrivit Ministerului Justiției, reclamanții au cerut la CtEDO despăgubiri pentru prejudiciul material în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, după ce au fost deposedați de bunuri. Guvernul a contestat aceste pretenții, iar în final Curtea a estimat valoarea proprietăților pierdute la 2 120 000 euro. Guvernul va trebui să plătească această sumă în decurs de trei luni, dacă nu va putea să restituie acestora imobilele aflate în litigiu.

De asemenea, Curtea a dictat achitarea unui prejudiciu material de 1,5 milioane euro pentru incapacitatea persoanelor de a beneficia în urma dării în locațiune a proprietăților care le-au fost luate.

Alte 5000 de euro vor fi plătite reclamanților drept prejudiciu moral, 2000 de euro pentru costuri de reprezentare și 8000 de euro pentru cheltuieli de expertiză.

Premierul Ion Chicu a cerut anterior să fie indentificat un mecanism pentru a fi inițiate acțiuni de regres împotriva judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea statului în acest caz, iar președintele Igor Dodon a declarat că magistraților ar trebui să le fie confiscate imobilele și mașinile, să fie vândute, iar banii adunați să fie vărsați în bugetul statului pentru a compensa prejudiciul pe care îl va plăti Guvernul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!