Fostul primar de Chișinău Ruslan Codreanu este indignat că în Parcul Național Orhei autoritățile au decis să taie o parte din copaci. Într-un video publicat pe pagina sa de Facebook, Condreanu afirmă că, în zonă, defrișarea copacilor ar fi strict interzisă prin lege. 

Chiar în inima Codrilor, în Parcul Național Orhei, în zona unde este arie protejată de stat începând cu 2003 prin lege și se interzice strict orice intervenție umană aici. Circa pe un perimetru de trei hectare sunt defrișați copaci. Se văd și urme de mașini mari”, a spus Codreanu.

În replică, reprezentanții Agenției „Moldsilva” au prezentat documente ce ar confirma legalitatea defrișării copacilor în Parcul Național Orhei.

Nu avea de unde să știe Ruslan Codreanu că pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în Parcul Naţional se execută numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice specifice ariilor naturale protejate, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi zonarea internă a Parcului Naţional, prevăzute în capitolul III, iar la amenajarea pădurilor de pe teritoriul Parcului Naţional se respectă normele tehnice de amenajare specifice ariilor naturale protejate.
În conformitate cu hotărârea Nr. 923 din ‎12-11-2014 pentru aprobarea Regulamentului de funcţionare a Parcului Naţional „Orhei”, respectarea regimului silvic pe raza Parcului Naţional se realizează în conformitate cu prevederile Legii 1538-XIII din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”, se arată în comunicat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!