Magistrații Judecătoriei Chișinău, de la sediile Centru și Buiucani au semnat o declarație prin care condamnă acțiunile din ultimele zile ale șefului statului și prim-ministrului cu referire la corpul judecătoresc și încercările autorităților de a le reduce pensiile.

„În condițiile unui stat de drept sunt inacceptabile expunerile primelor persoane în stat sau ale unui politician la adresa întregului corp judecătoresc, în contextul în care pretind că toate acțiunile sunt îndreptate spre reformarea justiției și consolidarea democrației”, se spune în declarația judecătorilor.

Aceștia se plâng că, de fiecare dată,  în ajunul alegerilor „se atentează” la garanțiile lor sociale, care sunt „parte integrantă a independenței”.

Magistrații spun că nu vor tolera o denigrare generalizată a puterii judecătorești și sunt hotărâți să-și apere garanțiile acordate prin standardele internaționale.

Amintim că premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon au făcut atacuri dure la adresa magistraților după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul în dosarul „Gemenii”.

Primele persoane în stat au spus că judecătorii trebuie să plătească din propriile buzunare banii ce urmează a fi achitați reclamanților la CtEDO și ar trebui să le fie confiscată averea. Igor Dodon a mai declarat că va insista să fie modificată legislația astfel încât judecătorii să nu mai primească pensii de lux.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!