Eduard Patic, directorul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a fost suspendat din funcție. Interimatul funcției a fost preluat de către Alina Rusu, care activa până acum în calitate de specialist în cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat a spus pentru tv8.md că Patic a fost suspendat din funcție, din motiv că a pus în pericol securitatea transfuzională în cadrul procesului achizițiilor publice.

„Achizițiile publice nu erau organizate. Au fost solicitate informații și s-a constatat că anumite proceduri de achiziții pentru anumite medicamente și dispozitive medicale au fost inițiate abia după ce a intervenit MSMPS, în perioada decembrie-ianuarie, deși ofertele au fost prezentate de către minister în lunile iulie-august. Dumnealui a menționat în ședința cu prim-ministrul că nu are capacități instituționale.

În acest context, în ședința organizată cu toate instituțiile medicale publice, a fost luată decizia de a iniția o anchetă. Astfel, pe domeniul transfuzional, situația a fost deblocată. Absolut la toate pozițiile pe acest domeniu s-au făcut achiziții, fiind respectate toate procedurile. A fost respectată legislația în domeniul achizițiilor publice. Nu a fost niciun interes”, a precizat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Eduard Patic a fost numit director la CAPCS de către fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco. Pe 13 februarie, aceasta a scris pe Facebook că s-a început procesul de demitere a directorului Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.

„Motivul – comunicare defectuoasă. Desigur, comunicarea lor cu el era defectuoasă. Presupun că nu înțelegea mesajele cum trebuie organizate licitațiile. (Am văzut în viața mea multe ordine și de demitere, și de sancționare, și de obicei motivul înaintat unui conducător ține de neîndeplinirea responsabilităților. Dar iată am ajuns să aflu că un ministru poate demite și pentru comunicare defectuoasă.

Așa, o mică clarificare: acest Centru procură toate medicamentele și echipamentele pentru întreg sistemul medical. Cam vă dați seama ce sume sunt în joc. Anii trecuți comunicarea ministerului cu conducerea Centrului era una “bună și trainică”. Totul se executa la comandă. Toate achizițiile cu scandal acest Centru le-a organizat foarte “reușit”: procurarea ambulanțelor rusești Sobol, procurarea insulinei Strim, a ambulanțelor din creditul de 12 milioane de euro și multe altele… Nu vă faceți iluzii, dragi cetățeni – totul se întoarce la roata veche. Inclusiv schemele”, comenta Ala Nemerenco.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!