/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ ANSP a depistat cantități mici de plumb în două seturi de manuale școlare. Acestea vor fi retrase 

28 februarie 2020, ora 18:03

Manuale școlare în două cu plumb! În două seturi de carți, livrate acum o lună elevilor, specialiștii în sănătate publică au găsit concentrații de plumb. Valorile însă depășesc cu puțin norma permisă. Verificările au fost cerute de Ministerul Educației. După aceste rezultate, manualele vor fi retrase din școli, fapt ce îi nemulțumește pe profesori pentru că vor fi nevoiți să-și refacă planurile de studii. De cealaltă parte, editura care a tipărit cărțile vrea să atace ministerul în judecătă pentru defăimare.

Un manual este „Științe” pentru elevii din clasa a II-a, iar cel de-al doilea se numește „Educație pentru societate”, fiind destinat celor din clasa a X-a și a XI-a. Deși profesorii au simțit un miros înțepător, au continuat să-l folosească la ore. Iar despre faptul că urmează a fi retrase au aflat de la noi.

Pentru prima dată am aflat acum de la dvs. 01:09-01:18 Când le-au deschis, dintr-o dată, au simțit un miros neplăcut și prima reacție, în loc să vadă ce e scris, a fost „fu!”, miroase urât”, Vera Bucătaru, profesoară de Educație Civică, Liceul „M. Viteazu”.

Inițial credeam că mirosul este pur și simplu din cauza că manualele sunt noi”, Octavian, profesor de Educație Civică, Liceul „M. Viteazu”.

Manualele au fost supuse analizelor de laborator, fiind luate probe din hârtie, vopsele și solvenți. Agenția Naționale pentru Sănătate Publică a refuzat să ne ofere o copie a rezultatelor. Însă, ne-a oferit câteva concluzii prin telefon. Deși doar un tip de manual depășește norma maximă permisibilă, acestea oricum ar fi periculoase, spun specialiștii.

Poate să apară o dermatită de contact la un copilaș, fiindcă pielea este foarte sensibilă. Poate determina apariția intoxicațiilor”, Mariana Tutunaru, medic igienist, ANSP.

Retragerea manualelor nu este văzută cu ochi buni de profesori, care nu înțeleg de ce ministerul Educației a decis să le schimbe acum, cu trei luni până la sfârșitul anului de studii.

– De ce Ministerul nu a lăsat aceste manuale pentru anul viitor? -Mie mie se pare că e graba de a face bani, de a face și din manuale un fel de târg”, Maria Buruiană, învățătoare, Liceul „M. Viteazu”.

Dincolo de mirosul înțepător, manualele sunt bine structurate, spune o altă învățătoare de clase primare.

Terminologie științifică mai puțină este, e mai accesibil pentru copii”, Larisa Nuța, învățătoare la Liceul „Ștefan cel Mare”.

Directorul editurii, responsabil de tipărirea celor două seturi, afirmă că Ministerul ar fi cerut ca manualele să fie gata în două săptămâni. Dar, pentru că este un lucru imposibil de realizat într-o perioadă atât de scurtă, au apelat la o altă editură, din Serbia. Însă, din cauza timpului limitat, manualele nu au fost aerisite, de accea și mirosul s-a păstrat atât de intens.

Din Serbia până aici manualele au mers 48 de ore pe timp ploios de iarnă, când cernelele tipografice nu au apucat să se usuce”, Anatol Vidrașcu, director de editură.

Vidrașcu mai spune că deține toate certificatele europene de calitate și vrea acum să atace în judecată Ministerul Educației pentru defăimare

Tot ce este românesc le pute. Și atunci ne-au acuzat că miroase a plumb, că au fost falsificate nu știu ce date. Se caută nod în papură”, Anatol Vidrașcu, director de editură.

De partea cealaltă, ministrul Educației susține că nu doar aceste manuale au fost trimise la expertiză, dar și altele, care au fost tipărite de alte edituri. Iar despre prezența plumbului în manuale, demnitarul afirmă că întregul proces nu este supravegheat.

Nu exista un sistem de monitorizare, începând cu identificarea tirajului necesar și până la repartizarea manualelor în școală. 03:20-03:21 Facem ordine la capitolul respectiv”, Corneliu Popovici, ministrul Educației.

Din spusele lui, după ce vor fi retrase, manualele vor fi păstrate în bibliotecile liceelor. Rezultatele analizelor au fost expediate și Centrului Național Anticorupție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram