/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Cât ne costă lunar un deputat? Suma ajunge la 40 de mii de lei

missing
07 martie 2020, ora 11:26

Un deputat ne costă lunar în jur de 40 de mii de lei. Asta pentru că pe lângă salariul lunar, de 18 mii de lei, aleșii poporului primesc: 6500 de lei – indemnizația pentru transport, 12 mii de lei – cheltuieli pentru consiliere și o mie de lei – cheltuieli de protocol. Mai mult, parlamentarii care nu au locuințe în Chișinău primesc suplimentar 4800 de lei pentru chirie.

Vedeți cu ce explicații au venit deputații în reportajele prezentate în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la postul nostru de televiziune.

„Eu nu mă plâng pe acest salariu. Dacă un șofer de troleibuz are 12 mii de lei în Chișinău, dacă un pedagog are un salariu mediu de opt mii de lei, plus ajutorul care-i vine din fundațiile școlare, dacă un medic-șef de secție are până la 15 mii de lei, consider că e normal ca un deputat să aibă în R. Moldova un salariu de 13.600 lei”, a declarat deputatul PSRM Bogdan Țârdea.

„Toți deputații primesc 6500 lei pentru combustibil. Dar eu nu vreau să ajung în situații când dimineața să-mi duc copiii la școală și ei să coboare din mașina Parlamentului, așa că eu prefer să o exploatez pe a mea”, a spus deputatul PAS Ion Grosu.

„Eu am venit din business și nu odată am spus că venitul meu din afaceri a fost de două ori mai mare decât salariul de legislator. Eu înțeleg care este situația în țară și cumva conștient am mers la acest pas. Știu că politica pentru mine este temporară. Mai devreme sau mai târziu voi reveni în business”, a declarat deputatul PPDA Alexandru Slusari.

„Pentru o persoană ce trăiește la sat, 18 mii de lei pare o sumă mare, dar dacă este să ne orientăm în Chișinău, cifra aceasta nu este nici măcar medie”, a precizat deputatul grupului Pro Moldova Vladimir Cebotari.

„Nu cunosc ce salariu am. Nu spun că nu contează, dar, cum am spus și anterior, salariile aleșilor poporului, care fac parte din fracțiunea noastră, sunt direcționate spre scopuri caritabile”, a precizat Marina Tauber. Întrebată din ce bani trăiește, deputata PP „Șor” a spus: „Eu am fost și sunt implicată în unele proiecte”.

Și deputatul socialist Adrian Lebedinschi zice că nu cunoaște ce salariu are, întrucât achită tot cu cardul bancar.

De cealaltă parte, deputatul socialist Grigore Novac a declarat că proiectul de lege al Partidului Socialiștilor prin care s-a propus tăierea salariilor circulă prin comisii și încă nu a primit avizul Guvernului. De asemenea, nu se știe când și dacă va mai fi votat.

De la începutul anului deputații se bucură de salarii majorate, cu peste patru mii de lei. Asta după ce deputatul Vladimir Cebotari a introdus în legea bugetului un amendament care a permis majorarea salariilor aleșilor poporului. Cebotari susține că a corectat o eroare din cauza căreia lefurile angajaților Legislativului erau mai mici decât ai celor din Guvern.

„Întreabă Ghețu” este un nou talk-show marca TV8, difuzat în direct în fiecare vineri seara la 21.30, moderat de Natalia Ghețu. Este emisiunea în care vor fi listate și discutate cele mai importante evenimente din realitatea cotidiană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram