/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/FOTO/ Interviu cu o moldoveancă din Italia: „Ne permite să intrăm doar câte 5 persoane în market”

missing
10 martie 2020, ora 17:19

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut drastic în Italia, de la 2 500 săptămâna trecută, la peste 9 172 astăzi, 10 martie, motiv pentru care autoritățile italiene au impus măsuri speciale de securitate, care au pus regiunea Lombardia în carantină.

O moldoveancă care de peste 20 de ani este stabilită cu familia în Italia a oferit un interviu pentru postul nostru de televiziune și a povestit cum stau lucrurile în Lombardia.

„Mă aflu în Lombardia, în provincia Di Pavia. De azi ne-au anunțat ca nimeni să nu iasă din casă în următoarele 15 zile. Toată lumea care se duce la muncă, farmacie, sau la spital are câte un certificat în mână de la Ministerul de Interne, care atestă că avem dreptul să ne deplasăm. Suntem obligați să îndeplinim datele personale: numele, prenumele, anul nașterii, locul de trai, numărul transportului cu care circulăm. La intrări în orașe stau polițiștii cu datele de la minister a fiecărei persoane”, a spus Marina.

Locuitorii din regiune sunt strict monitorizați și atunci când pleacă după cumpărături la magazin.

„Doar un membru al familiei are dreptul să iasă din casă atunci când se duce la cumpărături. Ieșim din casă doar în cazul în care este o necesitate. Atunci când ma duc la market să fac cumpărături, ne permite să intrăm doar câte cinci persoane. Suntem echipați cu mască pe față, mănuși și gel”, a menționat moldoveanca.

În următoarele zile și transportul public ar putea fi sistat.

„Ceva timp în urmă, 12 oficiali din Lombardia s-au întrunit într-o ședință și cer ca transportul public să fie închis. Am putea circula doar cu mașina personală. Numărul cazurile este în creștere. Sloganul Parlamentului de aici este: «Eu stau acasă»”, a mai menționat aceasta.

Femeia povestește că din cauza numărului mare de îmbolnăviri, în câteva spitale din regiune nu ajung ventilatoare mecanice pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii grave.

„O prietenă mi-a spus că un medic de la un spitalul din Milano, în secția cardiologie, nu le ajung ventilatoare. Azi au fost aduse încă peste 300 de ventilatoare respiratorii. În unele regiuni sunt specialiști care vin pe la casele oamenilor și le aduc tot de ce au nevoie, mai cu seamă la cei vârstnici”.

Mai mult, moldoveanca a precizat că prioritate în spitale ar avea tinerii față de persoanele în etate.

„Persoanele după 65 de ani care sunt cu patologii mai grave nici nu sunt atât de monitorizați, așa cum sunt tinerii. Din păcate, prioritate se oferă tinerilor, decât vârstnicilor”.

În ciuda numărului mare de infecții din Italia, femeia spune că nu vrea să revină în țară, pentru a nu expune și alte persoane riscului de a se infecta cu coronavirus. Același lucru îl recomandă și altor moldoveni.

Nici nu mă gândesc să revin în Moldova. Este o greșeală foarte mare atunci când ești conștient că din cauza ta și alte persoane s-ar putea infecta cu acest virus. Pentru următoarele șase zile, meteorologii precizează că vor fi până la 27 de grade și ploi. Sperăm asta să ne ajute”. 

Numărul deceselor, ca urmare a infectării cu noul virus, a crescut la peste 400, făcând din Italia a doua cea mai afectată țară de coronavirus din Europa. Datele se bazează pe informațiile autorităților locale și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram