O pictoriță din Chișinău a făcut un manifest azi-dimineață, în fața Bisericii Sfântul Dumitru din capitală. Aceasta a adus cu ea o pictură proprie în care apare simbolic Zeița Venus care sângerează, cu un prunc (simboluri care pot fi interpretate și ca Fecioara Maria cu Isus), ambii purtând măști pe față. Pictorița se numește Irina Bardița. Ea spune că a făcut această pictură și a adus-o la Biserică pentru a-i sensibiliza pe oameni în primul rând să se protejeze de coronavirus și să se roage în această perioadă de pandemie acasă, pentru a nu se supune riscului de îmbolnăvire pe ei și pe cei din jur. Prezența tinerei i-a nemulțumit însă pe slujitorii Bisericii Sfântul Dumitru care au catalogat acțiunea ei drept o provocare și au chemat chiar și poliția. 

Foto: Irina Bardița

„De fapt, mesajul meu a fost că și sfinții poartă mască. Noi suntem niște muritori și e bine să avem credința în Dumnezeu, dar în societatea noastră sunt anumite acțiuni inadmisibile, despre care am vrut să sesizez: supunerea riscului de îmbolnăvire în perioada de pandemie și nu doar, cum ar fi sărutarea icoanelor și hrănirea tuturor cu o singură linguriță pe tot parcursul anului”, a spus Irina Bardița contactată de tv8.md.

Tânăra artistă susține că o altă problemă despre care a vrut să-i sesizeze pe clerici și pe enoriași este discriminarea pe bază de gen care, în opinia ei, este admisă în biserici. „Femeile în timpul menstruației și după naștere nu sunt primite în biserici. La fel ca și faptul că în timpul botezului doar băiețeii sunt duși în altar”, a mai spus Irina.

Foto: Irina Bardița

Reprezentanții Bisericii Sf. Dumitru, la rândul lor, au postat pe pagina de Facebook a lăcașului o înregistrare video în care apare pictorița, spunând că aceasta a încercat să-i provoace pe enoriași: „Provocări în curtea bisericii noastre. În timpul Sfintei Liturghii, patru persoane necunoscute, două femei și doi bărbați, înarmați cu tehnică foto și video și cu o pancartă cu chip blasfemitor au perturbat liniștea enoriașilor în timpul rugăciunii. Am apelat la ora 09:24 la serviciul 112 și am solicitat intervenția poliției. Aceștia s-au prezentat la fața locului abia la ora 10:56, când grupul profanatorilor plecase din curtea bisericii”.

Mai mult, aceștia spun că ulterior, câteva mașini ale celor care au participat la liturghie au fost vandalizate: „Între timp, mașini de-ale enoriașilor, parcate în jurul bisericii, au fost vandalizate. Prin acest mesaj public, rugăm organele abilitate să identifice persoanele care au destabilizat ordinea publică și au profanat, prin pancartă, chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus, prin aceasta jignind sentimentele religioase ale creștinilor. De asemenea, rugăm să fie identificate persoanele care au vandalizat mașinile enoriașilor noștri”, au spus clericii.

Cu privire la vandalizarea mașinilor Irina zice că nu cunoaște la ce se referă reprezentanții Bisericii și spune că nu are vreo legătură cu asta: „Niciodată nu am susținut violența sau manifestările de acest fel. Manifestul meu a fost un performance pașnic. Ba din contra, eu am fost agresată verbal”.

Foto: Irina Bardița

Acum două zile, autoritățile au instituit cod roșu de pericol de infectare cu noul coronavirus în Republica Moldova, iar în acest context a fost dispusă încetarea manifestațiilor publice, inclusiv a slujbelor religioase. Mitropolia Moldovei nu a dispus sistarea periodică a ceremoniilor religioase, astfel, în mai multe lăcașuri sfinte azi-dimineață au fost oficiate slujbe, iar enoriașii au participat la împărtășanie.

În Republica Moldova au fost confirmate 12 cazuri de infectare cu COVID-19. Oamenii sunt rugați să stea acasă, să nu prăsească domiciliile decât în cazuri de necesitate stringentă, să se spele frecvent pe mâini, să folosească dezinfectanți și să păstreze distanța socială de minim un metru. Iar în cazurile în care au simptome precum febră sau tuse, să se adreseze imediat la medic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!