Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a dezvăluit suma de bani care a fost oferită celor șase deputați democrați pentru a părăsi PDM-ul și să adere la grupul „Pro-Moldova”. Ar fi vorba despre suma de 250 de mii de euro pentru fiecare în parte. Mai mult, aceștia ar mai avea un salariu lunar de circa cinci mii de euro.

Parlamentarul este de părere că grupul „Pro Moldova” ar avea tangență cu Partidul Șor, după ce Andrian Candu împreună Sergiu Sârbu s-a întâlnit, cu britanicul Nathaniel Rothschild, cel care în august 2019 a preluat 95% din compania concesionară a Aeroportului de la Chișinău, iar la sfârșitul anului trecut a anunțat că renunță la „Avia Invest”.

„Eu personal pentru mine am făcut concluzii că vizitele în Israel nu au fost întâmplătoare, noi știm un lider politic care se află acolo. – Ilan Șor? -Exact. Și nu este stranui că după această vizită grupul „Pro Moldova” are multe tangențe cu Partidul Șor. Reprezentanții de la PP Șor propun primarilor noștri, consilierilor să părăsească partidul, să adere la Partidul Șor sau la „Pro Moldova”. Se oferă bani pentru acest lucru”, a declarat Nichiforciuc.

Parlamentarul mai spune că foștii deputați democrați ar propune președinților sau liderilor locali din teriotriu o leafă de 2 000 de euro.

În culoarele Parlamentului se vorbesc despre sume enorme de bani alocate deputaților care au plecat, este vorba despre 150 – 250 de mii de euro, plus plata lunară de 5 000 de euro pentru fiecare. Mai mult ca atât, grupul „Pro-Moldova” oferă salarii membrilor de partid care părăsesc PD. Cei care dețin funcții de președinți sau lideri locali în teriotriu primesc lunar câte 2 000 de euro. Așa vorbește lumea care pleacă”, afirmă deputatul.

Acesta menționează că lunar s-ar cheltui în jur de 100 000 de euro pentru salariile deputaților și liderilor locali ai „Pro-Moldova”.

Faceți un calcul simplu: avem 32 de raioane, avem Găgăuzia, Bălțiul, Chișinăul… În total e vorba de 41 de lideri locali. Îmulțiți cu 2 000 de euro la fiecare persoană care se ocupă de organizare, colectarea semnăturilor… Sunt sume destul de interesante”, a mai adăugat Nichiforciuc.

Potrivit lui Nichiforciuc banii ar proveni de la deputatul fugar Ilan Șor.

Eu cred că deplasarea domnului Candu în Israel a fost reușită. Ieri, înainte de a semna acordul cu PSRM, deputații noștri din fracțiune au primit mesaje că… „Nu fiți trădători”, „Trebuie să facă coaliție cu drerapta, Candu și Șor”. Răspunsul este la suprafață. Domnii Candu și Șor încearcă să intervină pentru a distruge partidul, pentru a crea o altă majoiritate cu folosirea banilor obscuri”, a mai mneținat Eugeniu Nichiforciuc.

Pe 19 februarie, șase deputați din Partidul Democrat au decis să părăsească formațiunea. Anunțul a fost făcut de Andrian Candu. Împreună cu el, din fracțiunea democrată au ieșit deputații Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur, Vladimir Cebotari, Grigore Repeșciuc și Corneliu Padnevici. Aceștia au format grupul „Pro-Moldova” în Parlament.

Cei șase au afirmat că se făceau presiuni pentru ca democrații să accepte o coaliție cu socialiștii. Aceștia au acuzat conducerea partidului că s-a întâlnit pe la spate cu socialiștii pentru a negocia o coaliție.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!