/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Reniță a publicat actele care ar confirma implicarea deputaților PSRM în schema de spălare de bani prin firma offshore din Bahamas

18 martie 2020, ora 11:48

Deputatul Iurie Reniță, care a organizat ieri o conferință de presă, împreună cu legislatorii Lilian Carp și Octavian Țîcu, în cadrul căreia au vorbit despre implicarea deputaților socialiști în schema de spălare de bani prin intermediul unei firme offshore din Bahamas, a decis să publice pe Facebook actele care ar confirma acest lucru.

Reniță susține că dovezile sunt incontestabile pentru că există copii de pe originalul contractelor de împrumut și a dispozițiilor de plată, bani care nu au fost menționați în Declarațiile de avere și interese ale deputaților PSRM Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco.

„Conform legislației în vigoare acțiunile deputaților menționați cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute în Codul Penal – „Falsul în declarații”. Din cele prezentate rezultă foarte clar că acești 3 deputați, intenționat și cu bună știință, nu au inclus în declarațiile lor de avere și interese pentru anul 2016 sumele de bani împrumutate de la societatea comercială „Exclusiv Media SRL”, proprietar al căreia este același Corneliu Furculiță și la care activează soția lui Igor Dodon, Galina Dodon. Această situație de nedeclarare s-a repetat și în anul 2017, deoarece, conform pct.1.2 al contractelor de împrumut semnate de cei 3 deputați, termenul rambursării împrumutului este 31 decembrie 2017”, a explicat Reniță.

Deputatul critică și acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo, care a declarat anterior că deputații socialiști au fost audiați în „Dosarul Bahamas” în calitate de martori.

Asta demonstrează că procurorul general este direct interesat în rezultatele urmăririi penale în cazul acestor deputați, doar că exact așa cum s-a procedat și în cazul cu imprimările video, în care Igor Dodon recunoaște tranșant, în prezența lui Plahotniuc și Iaralov, că primește bani din Federația Rusă de la 700 000 până la 1 mln de euro lunar pentru finanțarea activităților PSRM-ului (dosarul a fost clasat).

Altfel cum putem trata și cazul cu Bahamas, coroborat cu art.63 alin. (7) din Codul de Procedură Penală, care stabilește foarte clar interzicerea interogării în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvârșit o infracţiune? Ce au a spune procurorii cu referire la acest articol din CPP, nu mai este valabil când e vorba de Dodon și de deputații PSRM, implicați în spălare de bani din Federația Rusă prin filiera Bahamas?”, întreabă deputatul.

Iurie Reniță anunță că va publica ulterior și copiile documentelor în care sunt vizați deputații  Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco.

„Corneliu Furculiță, proprietarul «Exclusiv Media SRL », a împrumutat de la compania sa 6,5 milioane de lei în baza a 13 contracte de împrumut, toate a câte 500.000 de lei, semnate în perioada aprilie–mai 2016. Aceste împrumuturi NU se regăsesc în capitolul VII al declarației de avere și interese a deputatului Corneliu Furculiță pentru anul 2016. Dovadă în acest sens sunt următoarele acte: contractele de împrumut din 28.04.2016 și 03.05.2016 a sumelor de 500 000 lei între „Exclusiv Media” și Corneliu Furculiță și dispozițiiile de plată din 28.04.2016 și 03.05.2016 privind primirea sumelor de 490 000 lei de către Corneliu Furculiță”, a enumerat Reniță actele pe care le-a publicat astăzi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram