Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1029: Alertă la Chișinău, suspect reținut și slăbiciunea lui Putin. „Al Treilea Război Mondial a început”

Femeia din Bălceana, înmormântată fără prezența rudelor. Autoritățile locale, puse în dificultate de lipsa unui protocol în cazul decesului de Covid - 19

missing
19 martie 2020, ora 16:36

Noul tip de coronavirus a provocat deja un deces în Republica Moldova. Victima, o femeie de 61 de ani, revenită recent din Italia, a fost înmormântată astăzi în Bălceana, localitatea ei de baștină. La ceremonia funerară nu au participat rudele, femeia fiind înmormântată doar în prezența preotului, primarului și groparilor. 

Cum trebuie transportată o persoană decedată din cauza Covid – 19, ce recomandă specialiștii pentru ritualul de înmormântare a celor răpuși de coronavirus, dacă pot sau nu asista persoanele sănătoase la funeralii și dacă sicriul cu trupul neînsuflețit poate rămâne descoperit….la acestea și alte întrebări am încercat să găsim astăzi un răspuns de la autorități.

Nu va fi înmomâmtată ca un câine!

„Nu va fi înmomântată ca un câine!” De acest lucru ne-a asigurat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, atunci când l-am întrebat ce rigori ar trebui urmate în ritualul de înmormântare a unui om care a fost infectat cu coronavirusul de tip nou. Deși nu ne-a sugerat niciun regulament oficial pe care să îl consultăm, Furtună a mai spus că defuncta va fi înmormântată fără prea multe ritualuri. Nu ne-a explicat, însă, dacă cel puțin rudele pot asista la funeralii.

Nu avem un protocol finalizat în cazul deceselor provocate de Covid – 19

Așa că am solicitat un comentariu de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și am aflat că nu avem încă un protocol finalizat în cazul deceselor provocate de Covid – 19. Un astfel de document este în lucru de ceva timp și abia astăzi ar urma să fie făcut public, ne-au spus responsabilii din serviciul de presă al MSMPS.

Nu am reușit să aflăm ce prevederi va include protocolul, însă cert e că acestea vor avea un simplu caracter de recomandare, având în vedere diversitatea cultelor religioase din țara noastră.

Este sau nu periculoasă înmormântarea din punct de vedere epidemiologic?

Ministerul Sănătății a venit mai târziu cu recomandări vizavi de modul în care ar trebui să se desfășoare o înmormântare a unui bolnav răpus de COVID.

„Persoana decedată, care a fos infectată cu Covid – 19 nu prezintă niciun pericol din punct de vedere epidemiologic, pentru cei din jur”, ne asigură responsabilii de la Sănătate. Iată și recomandările:

1. Prezența unui număr mic de persoane (rude apropiate) la ceremonia de înmormântare, care să respecte distanța socială de minim 1 m și recomandările autorităților.

2. Să evite organizarea slujbei de pomenire în cadrul bisericii sau în încăpere închisă, aceasta să fie realizată doar în aer liber.

3. Să renunțe la mese de pomenire.

Corpul neînsuflețit al femeii a fost preluat de…Primărie

Trupul neînsuflețit al femeii nu a fost preluat de rude, ci de Primărie. Potrivit unor surse TV8, rudele ar fi refuzat să ia cadavrul. Femeia a fost înmormântată imediat, la ceremonie nefiind prezentă vreo rudă.

Prevederile OMS privind manipularea cadavrelor

Organizația Mondială a Sănătății nu prevede norme categorice de manipulare a trupurilor neînsuflețite ale celor care mor de Covid – 19. Mai exact, autoritățile și responsabilii de la sănătate din fiecare stat unde este înregistrat un deces provocat de virus sunt lăsate să ia propriile decizii, luând în calcul politicile și regulamentele existente și care vizează maladiile infecțioase.

Experiența României, care are un Protocol de manipulare a trupurilor neînsuflețite și niciun deces provocat de Covid – 19

În România au fost confirmate până astăzi 277 de cazuri de infecție cu coronavirus, și din fericire, niciun deces. Țara vecină are însă elaborat un protocol de manipulare a trupurilor neînsuflețite, care prevede măsuri draconice de protecție, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, publicat acum câteva zile în Monitorul Oficial.

„Trupul persoanei decedate nu va putea fi văzută decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat”, se menționează în protocol.

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia, se mai spune în document.

De asemenea, în cazul României, se recomandă evitarea efectuării autopsiei medico-legale a cadavrului, certificatul medical constatator al decesului va fi completat și eliberat de către medicul curant al pacientului din secția de spital.

În Republica Moldova au fost confirmate până la această oră 36 de cazuri de infecție cu coronavirus, majoritatea fiind de import.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.