/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Solicitarea lui Chicu, după demisia unui magistrat de la CSJ implicat în „dosarul Gemenii”: „În acest caz nu stăm acasă”

missing
19 martie 2020, ora 14:10

Premierul Ion Chicu i-a cerut ministrului Justiției Fadei Nagecevschi să prezinte cât mai repede un mecanism funcțional pentru a putea iniția acțiuni de regres în privința judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea statului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Solicitarea a fost făcută astăzi, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia judecătorului Curții Supreme de Justiție, Sveatoslav Moldovan, care a făcut parte din completul de judecată care a luat decizia finală în „dosarul Gemenii” pe care R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să achite despăgubiri de 70 de milioane de lei.

„Plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CtEDO e un bun pas, dar insuficient. Trebuie să plătească. Dle Fadei Nagacevschi, vă rog, mecanismul funcțional de acțiune în regres să fie promovat cât mai rapid. În acest caz „nu stăm acasă”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Amintim că prim-ministrul a cerut anterior ca 70 de milioane de lei să fie tăiate din fondurile destinate sectorului justiției, pentru ca statul să plătească despăgubirile dinctate de CtEDO în „dosarul Gemenii”.  Suma se ridică la 3,6 milioane de euro. Ulterior, ministrul Finanțelor a semnat un ordin prin care a dispus blocarea conturile instanțelor de judecată până când Parlamentul nu va face rectificări la Legea Bugetului pentru 2020.

/VIDEO.DOC/ Conturile instanțelor de judecată au fost blocate! Reacții de la președinții judecătoriilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram