52 de site-uri de știri anonime, toate în limba română, au fost blocate de către Serviciul Informații și Securitate (SIS). Autoritățile spun că este vorba de site-uri de tip „fake-news”, care difuzează știri manipulatorii despre infecția COVID-19 și care generează astfel panică, tensiuni ori conflicte sociale.

„În contextul declarării stării de urgență, SIS constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit SIS, administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova

De asemena, SIS a stabilit că în registrele persoanelor juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice din Legea presei.

Astfel, SIS a dispus realizarea mai multe măsuri precum:

1. Sistarea de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice a accesului utilizatorilor de Internet din Republica Moldova la site-urile de știri false pe durata stării de urgență.

2. Aducerea la cunoștință furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (servicii de acces la Internet) prezenta indicație executorie și lista site-urilor ce distribuie știri false, conform anexei.

3. Agenția pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) va aduce la cunoștința tuturor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul vizat lista site-urilor generatoare de știri false, conform anexei, și va monitoriza realizarea executării prezentei indicații.

4. Atenționarea furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul comunicațiilor electronice că neexecutarea indicațiilor va atrage aplicarea sancțiunilor conform Codului contravențional.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!