/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Cum este să ai coronavirus. Interviu cu un moldovean, medic în Spania, diagnosticat cu COVID-19 

missing
26 martie 2020, ora 17:04

Cum este să fii testat pozitiv cu noul coronavirus, să stai izolat două săptămâni? Când descoperi că ești infectat și ce trament primesc cei bolnavi de acest virus am aflat de la moldoveanul Ștefan Botnaru, medic în Spania, care de mai bine de o săptămână este autoizolat la domiciuliu, din cauza infecției de coronavirus. 

Cum te simți? Este o boală… grea? 

„Astăzi mă aflu în a 12-a zi de la infectare. Fizic mă simt bine. La mine este o formă ușoară a bolii care nu prezintă nici un criteriu de internare în spital. Stau acasa autoizolat, iar atunci când am nevoie de ceva, prietenii îmi fac cumpărăturile și mi le lasă la ușă, fără să interacționez cu ei”.

Ce simptome ai avut înainte de a afla că ești infectat cu COVID-19?

„Simptomele au apărut în a șaptea zi. S-au manifestat printr-o durere musculară, durere articulară, oboseală și congestie nazală. Simptomele încă mai persistă, însă nu sunt atât de intense ca în primele zile”.

Ce tratament administrezi?

„Eu nu fac parte din categoria de risc, respectiv prezint o evoluție ușoară a bolii și administrez doar un tratament simptomatic”.

Cum ai aflat că ești infectat cu coronavirus?

„După ce am fost în contact cu pacienții depistați pozitiv cu COVID-19 am fost și eu testat împreună cu colegii mei”.

Ce măsuri de prevenți sunt cele mai efective?

„Ultimele studii arată că coronavirusul este de patru ori mai contagios decât gripa sezonieră. Cea mai bună prevenție este ca toată lumea să stea acasă”.

Cum este trata un pacient cu COVID-19 în Spania?

„Până în prezent nu este un tratament specific recomandat pentru prevenirea și tratamentul infecției cu noul coronavirus. 80% dintre pacienți nu sunt internați în spitale pentru că nu prezintă forme severe de îmbolnăvire. Acestora li se recomandă să stea izolați acasă”.

Înțeleg medicii cum evoluează acest virus?

„Infecția cu nou coronavirus este o patologie încă prea puțin studiată la momentul dat, iată de ce este foarte important să avem o atitudine foarte serioasă de această patologie și să nu ne bazăm pe faptul că dacă nu sunt persoane din grupul din risc vom suporta o formă foarte ușoară de evoluție a bolii. Este totalmente greșit”.

Ce le-ai transmite medicilor din Moldova?

„Stimați colegi, vă doresc să aveți mare grijă de sănătatea voastră și să țineți piept acestei provocări cu care ne confrunțăm în întreaga lume”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram