Fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a povestit în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 cum s-a infectat primul medic care a intubat pacienta bolnavă de coronavirus. Acesta a fost nevoit să-și scoată ochelarii de protecție, pentru că transpirase sticla și a înhățat virusul, lucrând foarte aproape de fața pacientei.

Ulterior, medicii au căutat soluții pentru a se proteja mai bine și au ajuns la concluzia că masca folosită la diving, adică pentru scufundări, este foarte bună.

„Am testat multe variante: scafandrul de la pompieri, de la sudori și am găsit masca asta de la diving, cu care se înoată sub apă. Are o sticlă foarte ermetică, perfectă. Am lucrat cu dânsa două zile, am acomodat-o să aibă oxigen, să dispară ceața de pe sticlă și are o protecție de 100%”, a povestit Anatol Ciubotaru.

Medicul a apelat la ajutorul interpretului Pasha Parfeni, care este pasionat de diving și care a adus într-o oră la Spitalul Republican șase măști, câte a putut găsi pe la cunoscuții săi pasionați de scufundări. De câteva zile, medicii de la SCR lucrează cu aceste măști.

„Pentru procedura este foarte necesară o bună protecție, când stai la 3-5 cm de gura bolnavului”, a argumentat Ciubotaru.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!