/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Medicii din țară încep să spargă tăcerea. Aceștia vorbesc despre lipsa echipamentelor de protecție în spitale

missing
27 martie 2020, ora 07:11

Rând pe rând, medicii din țară încep să spargă tăcerea și să spună cum, de fapt, sunt pregătiți să lupte cu noul coronavirus. Specialiștii își fac griji pentru propria lor sănătate, întrucât sunt practic neprotejați în fața bolii. După ce ieri, un medic din raionul Strășeni, dar care lucrează în capitală, s-a îmbolnăvit de virusul periculos, unul dintre angajații spitalului raional a prins la curaj ca să vorbească deschis despre protecția precară a lucrătorilor.

Medicul a deschis cortina doar după ce s-a asigurat că-i vom proteja identitatea. Din spusele lui, de mai mult timp, în instituție nu sunt măști, iar ieri li s-a oferit câte o mască din… tifon, ca pe vremuri.

MEDIC: Marea majoritate și-au confecționat de sine stătător din ce au avut acasă. Se prevede prin ea. Nu știu dacă se mai reține ceva prin mască. Nu are sens să o purtăm. Nici nimeni nu o poartă pentru că nu are efect”.

Bărbatul ne-a mai spus că măști nu mai sunt deja de zece zile, mai exact de când ministrul Sănătății a venit cu un control în instituție.

MEDIC: „Directorul spitalului a intrat pe la noi să se asigure că avem toate cele necesare, că dacă trece ministrul pe la noi, să arătăm că avem de toate. La întrebarea unei asistente medicale când o să primim măști, răspunsul a fost că măști se vând la farmacii, costă șapte lei, dacă aveți nevoie, poftim”.

Nici medicii de pe ambulanțe nu ar fi destul de bine echipați, mai afirmă acesta.

MEDIC: „Ei nu sunt de fapt echipați cu echipamentul necesar. Se duc la pacient acasă, necunoscând situația și pacienții mai mint și spun că nu au avut contact”.

Cu aceste mărturii, am mers la spitalul raional. Când am intrat pe teritoriul instituției, am văzut o ambulanță ce tocmai intra. Câțiva lucrători erau fără măști, iar de mănuși nici vorbă, deși contactau direct cu pacientul. Conducerea spitalului ne-a spus că stocurile echipamentului de protecție sunt limitate, respectiv repartizează specialiștilor măști de care dispun, inclusiv făcute manual.

RODICA CROITORU, VICEDIRECTOR MEDICAL, SPITALUL RAIONAL STRĂȘENI: „Spitalul este echipat cu echipamentul necesar? – Ca de obicei, parțial. Principalul e bariera. Oricum ele opresc virusul, poate nu complet, dar…”

La intrarea în secție, cutiile pentru mănuși de protecție erau goale. În prezența vicedirectorului, medicii ne-au asigurat că se simt protejați, chiar dacă au puțin echipament special.

Toate celea. – Câte măști vi se dau pe zi? – Eu am trei, două din stofă și una din tifon.

– Câte cutii aveți? – Două erau.

Știți că trebuie schimbate la fiecare două ore? – Sigur. – Și cum reușiți cu trei măști? – Ei… Da avem, avem.

Mai curajoși au fost medicii din Ocnița, care au povestit că sunt nevoiți să procure din bani proprii măști și mănuși. Superiorii le-ar fi adus recent doar soluții antiseptice.

MEDIC, SPITALUL RAIONAL OCNIȚA

Măști nu avem deloc, nici în farmacia spitalului. Stocul s-a terminat. Mănuși tot așa. Cumpărăm. Azi am fost și am cumpărat. Noi, lucrătorii medicali cumpărăm cu 11-15 lei masca. Din banii proprii.

Între timp, o angajată a Spitalului Clinic Republican ne-a expediat mai multe mesaje în care spune că în secții nu este apă de băut, iar transportul gratuit, promis de autorități, nu ajunge pentru toți medicii. Astfel, prioritate dețin cei care tratează nemijlocit bolnavii de coronavirus.

Mărturiile unui medic de la Spitalul Clinic Republican

Colegii care trăiesc la cămin la Botanica jumătate de drum îl fac pe jos, și dimineața, și seara. Transportul public este plin. Pot să treacă trei la rând, nici nu se opresc.

Până acum, Ministerul Sănătății a declarat, cu mai multe ocazii, că medicii sunt echipați corespunzător. Iar cei care se expun cel mai mult la riscul de a se infecta, vor fi stimulați cu încă un salariu. Totodată, pentru siguranța medicilor urmează să fie procurate 500 de mii de măști performante și 200 de mii de ecrane protectoare. Banii, 36 de milioane de lei, vor fi luați din Fondul de Rezervă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram