/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/INFOGRAFIC/ În lume se cunosc șapte coronavirusuri care pot infecta omul. COVID-19 este cel mai distrugător dintre toate

missing
28 martie 2020, ora 14:35

Știți probabil deja ce este un coronavirus. E un tip de virus din milioanele care există pe planeta Pământ și unul dintre cele câteva mii de virusuri descoperite de cercetători până în prezent. Se numesc coronavirusuri pentru că au un înveliș specific din niște „șuvițe” lungi (n.r. științific se numesc peplomere) care ajută virusul să pătrundă în celula pe care o parazitează. Aceste peplomere se văd sub microscop ca o coroană, de aceea savanții le-au dat această denumire. 

Coronavirusurile se împart în patru categorii mari: alpha, beta, gamma și delta. Dar în total se cunosc peste trei sute de tipuri de coronavirusuri, dintre care doar șapte pot să infecteze organismul uman, cel mai recent coronavirus uman descoperit acum circa patru luni este COVID-19 sau SARS-CoV 2 – denumirea științifică. Acesta este unul dintre trei tipuri de coronavirusuri provenite din coronavirusuri care infectau doar animalele, dar care au evoluat și au dat naștere la coronavirusuri care infectează oamenii.

Primul dintre aceste coronavirusuri a fosta depistat în anul 2002, de asemenea, în China. Acesta a preluat denumirea de Sindromul Respirator Acut Sever sau SARS-CoV. Epidemia de SARS-CoV a durat aproximativ un an și cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate în 37 de țări. După 2003 însă nu au fost raportate alte îmbolnăviri.

Peste zece ani, un alt tip de coronavirus uman apărea în Arabia Saudită. Boala pe care o provoacă acesta a fost numită Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu MERS CoV. Acesta s-a răspândit în peste 20 de țări și din 2012 până în 2019 au fost confirmate aproape 2500 de cazuri.

SARS-CoV 2 sau cum este numit uzual COVID-19 este cunoscut și sub denumirea e Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever 2 – cel mai novice dintre coronavirusurile umane, depistat de asemenea în China. Deși are abia patru luni de când a început să afecteze omenirea, acest coronavirus și-a depășit deja predecesorii și după numărul de persoane infectate, și după țările în care a ajuns, și după numărul de decese pe care le-a cauzat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram