/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Numărul total al lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 în R. Moldova și informații noi despre primul medic ucis de virus

missing
28 martie 2020, ora 14:43

Ministerul Sănătății a confirmat 36 de cazuri de infectare a lucrătorilor medicali cu noul coronavirus. Printre bolnavi sunt 9 medici, 19 felceri și asistente medicale, 7 infirmiere și un șofer de ambulanță. Iar un medic care lucra la Serviciul de Urgență a murit pe 27 martie, find răpus de COVID-19.

Din numărul total, 12 lucrători sunt din cadrul Spitalului Clinic Republican, iar 16 din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, iar restul sunt angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice municipale și raionale.

Fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco dă alarma că numărul cazurile de îmbolnăvire a lucrătorilor medicali este prea mare, raportat la numărul total al bolnavilor infectați cu noul coronavirus în R. Moldova – 199.

„Este prea mult pentru o situație prezentată ca aparent bună și sub control – 18% din numărul total. Nici țările care se confruntă cu probleme grave nu au înregistrat așa ceva. Italia a înregistrat circa 9% din numărul total de îmbolnăviri.

Motivele (în baza concluziilor experților din China) pot fi la noi câteva:
– echipamente insuficiente sau necorespunzătoare locului de muncă
– nu este pus pe deplin în aplicare un set de standarde și proceduri stricte de operare
– conștientizare încă insuficient de puternică a lucrătorilor despre necesitatea aplicării măsurilor de protecție
– nu a existat suficient timp pentru pregătire și practici sistematice
– lipsa supravegherii profesionale, precum și a mecanismului strict de monitorizare.

Aveți grijă mare, dragi colegi – salvarea dvs este și în mâinile dvs!”, a fost mesajul transmis de Nemerenco pe Facebook.

Cel mai longeviv medic de pe ambulanță, răpus de coronavirus

Între timp s-au aflat mai multe informații despre medicul care a decedat după ce s-a infectat cu noul virus. Inițial autoritățile au ținut ascunsă informația, iar presa a aflat despre caz din surse. Femeia activa în calitate de medic la Serviciul de Urgență din 1985 și era angajată la PAMU Cricova din cadrul SAMU Râşcani.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a postat un mesaj pe pagina de Facebook a instituției prin care a transmis condoleanțe rudelor medicului răpus de COVID:

Pe data de 27 martie s-a stins din viaţă colega noastră Ecaterina Litvinschi, anul nașterii 1940, care a activat la PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîşcani în calitate de medic de urgenţă. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a pierdut o adevărată profesionistă, un medic de categorie superioară, o persoană cu suflet mare și cu o deosebită decenţă.

Doamna Ecaterina a fost cel mai longeviv specialist din cadrul Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească. Regretata a activat în cadrul Serviciului de Urgenţă din ianuarie 1985.

Lasă în urmă o familie îndurerată, rude apropiate, prieteni, colegi de serviciu, care au învăţat foarte multe de la ea şi au avut relaţii deosebite. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească aduce condoleanțe familiei Litvinschi, care o conduc pe ultimul drum pe draga nostră colegă.

Ecaterina Litvinschi era o persoană foarte activă, care a salvat multe vieţi. În memoria colegilor săi a rămas ca un om de onoare şi de bună credință. Dumnezeu să o odihnească în pace!”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram