/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Primul spital regional care a internat persoane suspecte de coronavirus

28 martie 2020, ora 16:50

Spitalul din Bălți a internat astăzi primii pacienți suspecți de infecție cu noul coronavirus. Cu ambulanța au fost aduse trei persoane din raionul Sângerei, membre ale unei familii, care aveau simptome de boală.

Informația a fost confirmată pentru „Nordnews” de Ala Condrea, vicedirectorul spitalului din Bălți, care a precizat că bolnavii au fost internați în Secția de Boli Infecțioase.

În această dimineață, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că trei instituții medicale regionale sunt gata pentru a interna pacienți cu COVID-19. Este vorba despre spitalele din Bălți, Cahul și Comrat. Acolo urmează să fie reorganizate și laboratoarele pentru a face posibilă testarea persoanelor la coronavirus la nivel regional și nu doar la Chișinău, așa cum este în prezent.

Pe de altă parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian afirmă că a fost sesizat de oameni care se plâng că medicii din Bălți nu au echipamente necesare pentru protecție și se tem să trateze blonavii suspecți de coronavirus.

„Despre prima zi de lucru cu pacienții COVID-19 la Spitalul Municipal Bălți. Vedeți mai jos un mesaj care l-am primit de la un copil al unei asistente medicale de acolo, care m-a rugat să-i păstrez anonimatul:

Radu, te rog salvează-mi mama. Ea e asistentă medicală la spitalul municipal din Bălți. Acolo sunt 2 cazuri confirmate de COVID-19, atâtea erau ieri. Mamei îi este frică să meargă la muncă. Primește o singură mască pentru 24 de ore și 2 perechi de mănuși fără alte echipamente.

Pe hârtii scrie altceva, dar situația e cu totul alta. E ca și cum ar merge pe front fără arme la moarte sigură. Așa și personalul medical. Te rog fă apel către autorități să ia măsurile necesare. Te rog, fă ca să se știe. Fă ceva pentru acei oameni care riscă zi de zi. […] Ți-am scris din neputința de a face ceva și cu speranța, că poate, vei face auzit mesajul unui copil care se teme să își piardă mama din cauza incompetenței statului și din cauza situației din spitalele Moldovei. Sper că autoritățile vor face ceva. Te rog ajută-i pe cei care își riscă viața salvând pe alții”.

Deputatul a rugat autoritățile să fie transparente și să nu ascundă situația reală din spitale, pentru că așa cresc șansele să primească ajutor.

Radu Marian mai anunță că președintele organizației PAS din Bălți, Boris Marcoci, a vizitat astăzi spitalul și a discutat cu directorul, care i-a oferit lista necesităților pentru instituție. Pentru a susține eforturile de combatere a COVID-19, Boris Marcoci va dona spitalului, prin intermediul companiei sale, 60 de mii de lei pentru procurarea a 1000 de seturi de echipamente (halate, măști, mănuști, bahile etc) și pentru securizarea accesului în spital.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram