/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ O asistentă medicală, din raionul Strășeni, dar care activează în capitală, povestește de unde a luat virusul

missing
28 martie 2020, ora 07:08

Unul dintre angajații medicali, diagnosticați cu noul coronavirus, și-a spus povestea pentru TV8. Femeia, cu peste 30 de ani de muncă pentru a salva bolnavi, a fost infectată, paradoxal, tot de un pacient. În ziua ceea, a mers la serviciu ca și până acum. Printre noii pacienți venise și o femeie, cu copilul ei, acuzând probleme respiratorii. Însă, nu a recunoscut că soțul ei revenise dintr-un pelerinaj în Ucraina. Așa că, asistenta medicală i-a tratat fără să ia măsuri de protecție speciale: doar mască, mănuși și halatul alb. La o săptămână însă a înțeles că și ea are deja temutul virus. Din fericire, fiica ei nu s-a molipsit, iar în cazul ei boala trece ușor și deja se pune pe picioare.

Viorica Purice practică medicina de 32 de ani. Acum este asistentă medicală superioară la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1. Săptămâna trecută, în secția Reanimare unde lucrează, a fost internată o femeie și copilul ei, care acuza probleme respiratorii. Dar, a ascuns că soțul ei fusese în pelerinaj la mănăstirea din Poceaev, unde s-a infectat cu temutul virus. Deși purta mască și mănuși, asistenta oricum a luat virusul, pentru că se afla mai tot timpul lângă copilul bolnav.

„A întrebat-o de vreo 5-6 ori dacă nu a avut contact cu persoane venite din afara țării sau cu cineva din rude, ea a negat acest fapt. Mănuși, mască și echipamentul medical. Nu aveam altceva… Noi nu eram instituție întărită pentru a primi cazurile COVID. Așa că la serviciu ne echipam așa cum trebuia să ne prezentăm zi de zi”, Viorica Purice, asistentă medicală infectată de coronavirus.

În weekend-ul ce a urmat, asistenta medicală a aflat că femeia internată cu copilul, de care a avut grijiă în mod special, au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Iar marți dimineața, adică la o săptămână de la primul contact, i-au apărut primele simptome.

Am simțit o stare de oboseală, veneau valuri de frig, aveam dureri musculare, când a început să se ridice febra. La fiecare 15 minute stăteam cu termometrul. Se ridica. 37,3, apoi 37,5. A apărut o tusă seacă, cu dureri în regiunea toracală”, Viorica Purice, asistentă medicală infectată de coronavirus.

Femeia a chemat imediat 112 și a fost dusă la Spitalul Ministerului Sănătății, împreună cu fiica ei, pentru că se temea ca și ea să nu fi luat virusul. Își amintește că, la intrare în spital, a fost prinsă într-un vârtej de ambulanțe. Din cauza numărului mare de pacienți, aduși din toate părțile, a fost nevoită să aștepte vreo 2 ore și jumătate.

Cred că erau vreo opt ambulanțe. Și în spate și în față. Erau multe am așteptat vreo două ore și jumătate. Atât de tare am înghețat. Mi-au înghețat picioarele, dar eu aveam febră. Eu m-am speriat. Ochii mei în jur erau verzi-galbeni”, Viorica Purice, asistentă medicală infectată de coronavirus.

Și, dacă în cazul ei testul a ieșit pozitiv, fiica ei a scăăpat ca prin urechile acului. Dar,  vestea că s-a îmbolnăvit de coronavirus s-a răspândit cu viteza luminii prin sat. În loc de compătimire și înțelegere, localnicii le-au bombardat pe ambele cu mesaje de amenințare.

„E foarte greu să vorbesc acum, dar… Pur și simplu asta e groaznic. Credeți-mă pe mine. Eu am stat o singură zi. Nu vreți să știți cum se uită oamenii…”

Am plâns pentru că a început să mă sune poliția din sat. M-am simțit așa de parcă sunt o criminală. Lumea în sat mai nu te ridică pe prăjină, mai nu te pune sub Kalashnikov și te împușcă”, Viorica Purice, asistentă medicală infectată de coronavirus.

Dimineața, femeia a fost transportată la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Aici stă și acum, într-un salon cu alte trei femei bolnave de același virus. Spune că se simte mai bine și aproape că nu mai are febră, iar din medicamente primește doar sirop contra tusei și pastile contra febrei și alergiei. Și asta pentru că a făcut a formă ușoară a bolii, însă nu toți au fost la fel de norocoși.

„Chiar e groaznic cum sunt persoanele în stare gravă. Numai să auziți peste perete cât de zgomotoasă e respirația, ce tuse chinuitoare are…”

În salon intră doar trei medici, care le monitorizează zilnic starea de sănătate. Însă, doctorii i s-ar fi plâns că sunt la limita puterilor.

„Chiar a venit o asistentă și a spus „Doamne, nu mai am puteri, am 60 de ani, vreau să mă duc și chiar am scris cerere că nu mai pot”. „Vreau să mă duc, dar nu are cine lucra”, Viorica Purice, asistentă medicală infectată de coronavirus.

Chiar dacă a luat boala la propriii pacienți, asistenta medicală oricum vrea să revină mai repede la mncă. Desigur, după ce se va trata în totalitate. Însă, are o mare rugăminte de la oameni.

„Oameni bună, stați acasă! Dar dacă totuși simțiți simptome și știți că ați contactat cu cineva, cel mai important, nu vă rușinați să spuneți adevărul”, Viorica Purice, asistentă medicală infectată de coronavirus.

Până acum, Ministerul Sănătății nu a oferit vreao statistică despre câți lucrători medicali s-au infectat cu noul coronavirus în Republica Moldova. Datele vor fi procesate, spunea ieri purtătorul de cuvânt al ministerului și, probabil, vor fi făcute publice. Totuși, calculele noastre arată că ar fi vorba de aproximativ 15 lucrători medicali. Ceea ce raportat la numărul total de cazuri, cunoscut în această dimineață, ar reprezenta în jur de 8, 5 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram