Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 999: Criticile Chișinăului și risc de Al Treilea Război Mondial. Zelenski: Rachetele vor vorbi de la sine

Doctorița răpusă de coronavirus, înmormântată la marginea cimitirului, într-o zonă special pregătită pentru cei infectați cu Covid - 19

missing
29 martie 2020, ora 14:05

Sunt trei săptămâni de când medicii din Moldova duc o luptă contra cronometru cu un virus despre care până nu demult nu știau mai nimic. Trei săptămâni în care pe patul de spital au ajuns 231 de oameni, unii dintre ei în stare extrem de gravă. Sunt 21 de zile de panică, izolare și întrebări, zile în care deși virusul a răpus deja două femei, autoritățile nu au încă elaborat un protocol în cazul deceselor provocate de Covid – 19, iar din păcate, victimele ajung să fie înmormântate urmând reguli nescrise, dure și chiar inumane.

Decesul femeii din Bălceana, infectate cu coronavirus după ce se întorsese recent din Italia, a pus în mare dificultate autoritățile și rudele acesteia, care în lipsa unui protocol național privind decesele de Covid – 19, și-au tot pasat unul altuia responsabilitățile, neștiind cine și mai ales cum trebuie să se ocupe de funeralii.

Înmormântarea fost totuși organizată de cei de la Primăria Bălceana, femeia fiind condusă pe ultimul drum în condiții de maximă securitate, fără prezența rudelor.

Exact în ziua înmormântării, pe 19 martie, responsabilii de la Ministerul Sănătății ne asigurau că protocolul în cazul deceselor de coronavirus este practic gata și urma să fie făcut public tot în acea zi. Deși au trecut zece zile de la acea promisiune, documentul nu este nici până azi finalizat.

Un nou deces provocat de Covid – 19, o nouă provocare pentru rude și autorități

Decesul celei de-a doua femei, răpuse de coronavirus pare să fi fost o provocare și mai mare. Doctorița de 79 de ani care și-a dedicat aproape patru decenii din viață Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost înmormântată ieri, la Cimitirul „Sf. Lazăr”, în sectorul 277, o zonă separată de restul mormintelor, despre care rudele spun că ar fi special preconizată pentru cei decedați de coronavirus.

„Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi, care a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîşcani circa 35 de ani. A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1”, a scris pe pagina sa de Facebook, Iurie Botnari, nepotul doctoriței Ecaterina Litvinschi.

Bărbatul se declară extrem de indignat de faptul că autoritățile i-au repartizat decedatei un loc de veci în acel sector de la marginea cimitirului , lângă traseul Leușeni – Poltava.

„Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, se întreabă bărbatul.

Am întrebat-o pe Ludmila Boțan, director al Combinatului Servicii Funerare, de ce doctorița a fost înmormântată la capătul cimitirului, izolată de ceilalți morți. Potrivit acesteia, autoritățile locale s-au pomenit în impas în lipsa unui protocol național.

„De fapt, ei ar fi trebuit să emită instrucțiuni clare care să fie pentru toată lumea. Din discuția noastră de la comisia pentru situații excepționale, a fost discutat să fie deschis un sector aparte, am dat toate coordonatele primarului care a raportat Guvernului și s-a decis să fie sector aparte – 277”, ne-a spus Ludmila Boțan.

De cealaltă parte, la acest subiect s-a expus fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, în opinia căreia modul în care au fost înmormântate cele două femei e ridicol și tragic.

„În care document secret a fost dispus ca ei să fie înmormântați pe sub garduri, mai nu noaptea, pe furiș, așa cum vin ei la guvernare? De ce vă bateți joc de amintirea lor, de sentimentele celor rămași să-i deplângă? Dacă ar fi mama sau tata dvs, tot așa ați dispune? Să-i înmormânteze ca pe niște nimeni? Ieri am plâns când am citit cum și în ce condiții a derulat toată procedura de înmormântare a doctoriței decedate la datorie Ecaterina Litvinschi. Daaa, i-ați adus cele mai mari onoruri. Bravo, stimabililor”, a scris Nemerenco.

Ala Nemerenco s-a arătat indignată de faptul că Moldova nu are încă un protocol aprobat în care să fie stipulate reguli clare ce ar trebui urmate în cazul deceselor de Covid – 19, mai ales în condițiile în care ghidurile PMS nu menționează nimic despre locul înhumării celor decedați din cauza virusului.

Prevederile OMS privind procedurile de înhumare a celor decedați de Covid – 19 (selectate de Ala Nemerenco):

– Demnitatea celor decedați, tradițiile lor culturale și religioase, precum și a familiile lor trebuie respectate și protejate
– Corpul persoanei decedate în urma COVID nu prezintă așa un pericol iminent de infectare cum în alte infecții (ca febra hemoragică Ebola, Marburg sau holeră)
– Este un mit comun că persoanele care au murit din cauza unei boli transmisibile ar trebui să fie incinerate, – cremarea este o chestiune de alegere culturală și resurse disponibile
– Nu este necesar echipament special de transport sau vehicul după primirea corpului de la morgă în sicriu
– Se permite ca rudele să-și ia rămas bun de la distanță fără a atinge corpul și a-l săruta
– Lucrătorii care lasă sicriul în mormânt trebuie să poarte mănuși și să se spele pe mâini cu apă și săpun la finalizarea procedurii
– La ceremonie, numărul participanților ar trebui limitat, cu menținerea permanentă a distanței fizice, plus eticheta respiratorie și igiena mâinilor, condiții absolut necesare pe timp de epidemie.

Presată să ascundă că e infectată în timp ce era internată la „Toma Ciorbă”?

Iurie Botnari a mai dezvăluit că imediat ce doctorița pensionară a fost internată la Spitalul „Toma Ciorbă” ar fi fost presată să ascundă că s-a infectat în timpul serviciului.

„I s-a făcut un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112. Dacă doamna Litvinschi este un erou al serviciului medical, se credea, că eroii ar trebui să rămână în veci în inimile celor, cui medicul-erou le-a salvat viața și sănătatea, fiind cu timpul instalat un memorial în cinstea eroilor medici, dar se face impresia, că se va face tot posibilul să se uite de istoria acestor medici. Ea spera să fie înmormântată alăturea cu soțul ei Daniil Litvinschi, fost doctor la spitalul cu pricina ”Toma Ciorba”, dar nu a fost dat să se îndeplinească această dorință, fiind înmormântați separat, în diferite capete ale cimitirului”, mai scrie nepotul doctoriței.

Bărbatul s-a plâns, de asemenea, de calitatea serviciilor prestate de Combinatul servicii funerare.

„Fiind achitate toate serviciile de funerare, combinatul a trimis la morgă doar șoferul mașinii specializate, fără persoanele care trebuiau să îmbarce sicriul în mașină, ba chiar o angajată a întreprinderii contactată la telefonul mobil, și-a permis să ridice vocea, la întrebarea, de ce nu se prestează serviciile pe deplin. Numai datorită șefului de la morgă dl Melnic Eugeniu, a fost organizată îmbarcarea sicriului în automobil de către subalternii lui. Vă mulțumesc mult!!! Noi am făcut totul, ca mama, bunica, mătușa să fie înmormântată cât de cât omenește, respectând și unele canoane bisericești în acest timp groaznic pentru țara noastră”, mai spune Botnari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.