/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

/VIEO/ Drumul spre casă pentru moldovenii din străinătate - anevoios! Mai mulți conaționali sunt blocați pe aeroporturi sau la frontiere

missing
30 martie 2020, ora 22:42

Drumul spre casă pentru sute de moldoveni, care vor să revină din țările străine, este destul de anevoios. În jur de 200 de persoane au rămas blocate într-un aeroport din capitala Franței. Tot greu le este și moldovenilor prinși la vama dintre Polonia și Slovacia. Oamenii cer disperați ajutor de la autoritățile de la Chișinău să-i aducă în țară. Între timp, o cursă avia charter a aterizat din Israel, aducând în jur de o sută de moldoveni.

„Iată ziceți că nu e lume la aeroport, ia uitați-vă câtă lume. Totul este normal, totul e bine”.

În imagini sunt câteva moldovence care s-au filmat pe un aeroport din Israel. Astăzi, peste 100 de moldoveni au ajuns acasă după ce Comisia pentru Situații Excepționale a dat acordul, iar Ambasada noastră a organizat ruta charter.

„Hai drum bun și Dumnezeu să vă păzească la drum”.

În timp ce unii au avut noroc și au ajuns în țară, alții stau blocați la graniță și nu pot face niciun pas înainte. Un grup de cetățeni din Republica Moldova sunt blocați la vama dintre Polonia și Slovacia. Oamenii se plâng și cer ajutorul autorităților să-i aducă acasă.

„Polonia ne-a permis să trecem Slovacia ne întoarce înapoi. Avem 3 zile de când stăm, nu avem nici ce mânca, înghețăm. Banii se termină, poliția vine și ne amendează, ce să facem, primiți-ne acasă, mergem în carantină, controlați care este bolnav”.

Disperare și pe un aeroport din Paris. În jur de 200 de moldoveni, care urmau să revină azi acasă, au fost anunțați că zborul a fost anulat.

„Azi dimineață ne-au anunțat să venim la aeroport că zborul e tot ok, merge la ora. Acum am ajuns și ne-a spus că s-a anulat, sunt persoane care au venit și de la 300-500 de kilometri și tot au lăsat și gazdă și tot, acum nu au unde se întoarce”.

După închiderea spațiului aerian în Republica Moldova, singura soluție legală de a reveni acasă este organizarea curselor charter. De la sistarea curselor regulate, autoritățile au dat undă verde pentru aproape 25 de zboruri charter. Și la frontierele terestre cu România sunt lăsați să intre moldovenii, doar dacă dețin pașaportul Republicii Moldova. Anterior, Igor Dodon i-a averizat pe conaționali că nu toți vor reuși să revină în țară, fiind criticat de unii politicieni.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram