Fostul premier Ion Sturza, care conduce în prezent afaceri de milioane, scrie că prima dată riscă să facă un pronostic cu o precizie matematică la o criză economică și afirmă că R. Moldova își va reveni după criza provocată de epidemia de coronavirus în aproximativ 3 ani, dacă virusul nu se va repeta în sezonul de toamnă.

Această precizie este dictată de virus. Algoritmul din alte țări care „au luat-o înainte” este clar. Urmează 3 luni de fază acută. După care – minimum 6 luni de „lâncezeală”, apatie și disperare. Abia după, dacă nu se va repeta pandemia în toamnă, vom începe încet-încet să ne revenim.

Cât va dura până la „normal”, normal însemnând perioada de înainte de criză? În cazul Moldovei – 3 ani. Economiile dezvoltate vor începe o recuperare ceva mai devreme – 1-1,5 ani. Economiile emergente (e cazul României) – peste 2 ani. Repet, e un algoritm dictat de virus și de această nefastă combinație de crize: de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică. Țările europene vor „sta închise” ermetic încă cel puțin 6 luni”, prognozează Sturza.

Potrivit fostului premier, mai multe afaceri mici și mijlocii vor fi înghețate, mulți oameni vor fi concediați, iar statul va fi nevoit să îi întrețină pe șomeri.

„Cei de la guvernare nu trebuie să-și facă iluzii, vor trebui să gestioneze concomitent toate crizele și să aibă grijă de cel puțin 200 de mii de șomeri. Trebuie luate măsuri economice adecvate situației.

Oamenii nu trebuie să aibă nicio iluzie, drămuiți-vă resursele, aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jurul vostru. Astăzi, statistic vorbind, 60% din populație nu are niciun fel de economii, 20% – maximum pentru o lună. Nu dramatizăm, însă văd că oficialii vorbesc, acționează doar pe dimensiunea sănătății. E firesc și de înțeles. Dar trebuie să avem o claritate oarecare și în zona economică, care nu-i mai puțin existențială”, a continuat Sturza.

Omul de afaceri promite că în câteva zile va propune mai mult idei de reorganizare pentru agenții economici din R. Moldova și îi va ajuta să treacă la activitatea online.

„Lucrăm la un mecanism bazat pe businessul nostru online care va fi pus la dispoziția micilor antreprenori din Moldova pentru a-și putea vinde produsele. Acum ne aprovizionăm intens cu materiale de protecție, mărfuri de primă necesitate, care vor fi disponibile și pentru Moldova. E pandemie. Nu e strategie de business. Cine nu o să înțeleagă și o să încerce să facă „averi” pe timp de criză – riscă!

Sper sa gresesc, foarte mult sper…”, a spus Ion Sturza în post scriptum.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!