Pentru prima dată în acest an, euro a depășit pragul de 20 de lei. În comparație cu ziua de ieri, moneda europeană costă cu 20 de bani mai mult. Iar, în decurs de o săptămână, leul s-a depreciat cu aproape un leu. Și dolarul prinde la puteri, depășind 18 lei. Potrivit experților economici, deprecierea leului este legată nemijlocit de criza declanșată pe plan mondial de noul coronavirus, dar și de faptul că diaspora revine acasă și nu mai trimite remitențe. Totuși, Banca Națională are sufieciente rezerve ca să stabilizeze cursul valutar.

Astfel, în asemenea situație, devalorizarea monedei naționale ar fi una normală, susține analistul economic Sergiu Gaibu. Potrivit acestuia, criza are impact nemijlocit și asupra exportatorilor, în condițiile în care s-au închis frontierele și este un control sporit al transportului.

SERGIU GAIBU, ANALIST ECONOMIC „EXPERT -GRUP”: „Și al doilea factor este reducerea remitențelor, deoarece o parte dintre migranți și-au pierdut locul de muncă, unii au revenit în țară. Nu putem miza pe același nivel de valută din partea remitențelor”.

Expertul mai spune că deprecierea leului va continua, dar nu ar trebui să ne îngrijoreze prea mult, pentru că Banca Națională are suficiente rezerve pentru a interveni pe piața monetară. „Banca Națională este pregătită. Are trei miliarde de dolari”.

„Acum, de fapt, Banca Națională a utilizat, din câte eu știu, deja 80 de milioane de dolari pentru a menține piața valutară și are suficiente resurse pentru a asigura un confort cel puțin al cursului valutar. Să nu existe fluctuații masive”.

Anterior, guvernatorul dădea asigurări că fluctuațiile pe piața valutară nu vor fi mari, iar Banca Națională este pregătită se intervină în caz de necesitate. În primele trei luni ale anului curent, leul s-a depreciat cu aproximativ 4% față de euro și cu șase la sută față de dolar, dar a crescut în raport cu altă valută. În ultima lună, a scăzut și prețul petrolului, ajungând la nivelul anului 2002.

Potrivit experților internaționali, ieftinirea se datorează în mare parte efectelor economice promovate de noul coronavirus, care a dus la scăderea cererii de petrol în China, a călătoriilor internaționale, dar și a neînțelegelor dintre cei mai mari jucători de pe piața petrolieră mondială.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!