Toate persoanele care vor reveni de peste hotare, începând cu 1 aprilie, vor fi obligate să-și cumpere polițe medicale, indiferent de unde vin și pe ce cale – aeriană sau terestră. O astfel de decizie a aprobat ieri-seară Comisia pentru Situații Excepționale.

Anterior, se vorbea despre această obligație doar în cazul moldovenilor care revin în țară cu zboruri charter, iar premierul Ion Chicu spunea că nu vor fi lăsați să urce la bordul avioanelor fără polițe medicale.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat procedura de achiziție a polițelor medicale. Astfel, cetățenii care intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană, pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, inclusiv  prin intermediul sistemului guvernamental Mpay.

Persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră vor completa și semna o Declarație pe propria răspundere prin care se vor obliga să achite, în termen de 72 ore, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va asigura verificarea completării veridice a declarațiilor și va transmite electronic, săptămânal către Compania Națională de Asigurări în Medicină declarațiile scanate și lista persoanelor care au traversat frontiera de stat pe cale aeriană.

Polița de asigurare medicală costă în anul curent 4 056 de lei, la nivelul anului 2019.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!