/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

#staiacasă și citește. TV8.md îți recomandă opt cărți pe care le poți citi cât stai în carantină

missing
01 aprilie 2020, ora 14:51

Cărţile sunt cea mai bună modalitate de a-ţi îmbunătăţi activitatea cognitivă, de a afla noi lucruri şi a-ţi îmbogăţi astfel cunoştiinţele.

Ce poate fi mai frumos decât să te cufunzi în lumea magică a cărţilor, să scapi astfel de stresul zilnic şi să te relaxezi?

TV8 îţi recomandă opt cărţi, pe care le poţi citi cât timp stai în carantină. Nu toate sunt ultime apariţii, însă îţi vor da de gândit, îţi vor răspunde la o serie de curiozităţi şi te vor învăţa noi lucruri. Rămâne să stabileşti tu ordinea în care le vei citi şi câte vei alege dintre ele.

„Povestea mea” – MICHELLE OBAMA

În memoriile ei, o opera de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor ce au format-o, pornind de la copilaria petrecută în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrcuți la cea mai vestită adresă din lume. Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatandu-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și așa cum dorește ea.

„Arsă de vie” de SOUAD – MARIE-THERESE CUNY

Născută într-un sat din Cisiordania, Souad află repede că, în lumea tradițională în care trăiește ea, să fii fată este un blestem. Băietii merg la școală, fetele nu. O fată trebuie doar să muncească și să-și facă rugăciunile. Dacă iese câtuși de puțin din cuvântul tatălui, va fi bătută fără milă. O fată e mai puțin importantă decât un animal: dacă o familie are deja destule fete, cele care sunt în plus pot fi omorâte la naștere… La șaptesprezece ani, Souad se îndrăgostește de un bărbat despre care nu știe mai nimic, dar care ar putea fi eroul ce o va elibera din robia tatălui ei. Visând la iubire și căsătorie într-o societate unde bărbații au toate drepturile, iar femeile doar îndatoriri, ea se îndreaptă fără să-și dea seama spre catastrofă. Pentru că rămâne însărcinată și își dezonoreaza astfel familia, cumnatul ei primește sarcina de a o pedepsi dându-i foc. Salvată de colaboratoarea unei fundații umanitare, Souad ajunge în Franța, unde începe o nouă viață și unde își va face cunoscută povestea cutremurătoare.

„În pielea unei jihadiste” – ANNA ERELLE

O mărturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic… Foarte multe tinere europene pleacă în Orient după ce sunt contactate pe internet de organizații islamice. La aceste tinere s-a gândit Anna Erelle când și-a făcut un profil fals de Facebook și s-a lăsat „racolată“. Anna este jurnalistă și se ocupă de filierele de recrutare ale Statului Islamic, organizație a cărei propagandă online este una dintre armele sale cele mai redutabile. Timp de o lună, Anna a fost Melodie și a primit informații prețioase de la „pretendentul“ ei, un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic.

„Băiatul cu pijamale în dungi” – JOHN BOYNE

Aceasta este povestea unui băiețel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toata familia trebuie să se mute departe de oraș, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuință adevarată și unde în spatele unor garduri nesfărșite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. Bruno se străduiește să înțeleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuiește despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Pornește așadar să exploreze împrejurimile și întrezărește un punct care devine o pată… un baiat. Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, aceasta carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe să intrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevărul.

„Am fost sclava Daesh” – JINAN, THIERRY OBERLE

Povestea unei fete kurde rapite de Statul Islamic… „Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se așteptă ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspândise în întreaga regiune și, odată cu el, senzația că avea să se prăbușească o lume: a ei. Jinan avea optsprezece ani când a fost răpita împreună cu familia de jihadistii Statului Islamic. Era proaspat căsătorită. Vândută într-o piață de sclave din Mosul unor luptatori Daesh, este sechestrată, torturată și obligată să se convertească la islam, urmând să aibă soarta tuturor prizonierelor nemusulmane ale Statului Islamic. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reușind să fugă.

„Leonardo da Vinci. Biografia unui geniu” – MICHAEL WHITE

Cartea prezintă, într-o perspectivă nouă, activitatea şi detaliile mai puţin cunoscute din viaţa mareului Leonardo da Vinci, omul universal al Renaşterii. Sunt analizate preocupările sale ştiinţifice, de la arhitectură, anatomie, inginerie militară şi civilă până la optică şi astronomie, dar şi aspectele vieţii personale, precum copilaria nefericită, relaţia cu importanţi mecena ai epocii, dar şi rivalitatea cu Michelangelo.

„Inteligența emoțională” – DANIEL GOLEMAN

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importantei covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” – YUVAL NOAH HARARI

Cartea a fost publicată iniţial în Israel, în 2011, însă a devenit foarte repede bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.

Acum 100.000 de ani, pe Pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? În această carte, Yuval Noah Harari (doctorand în istorie la Universitatea Oxford şi profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim) îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram