/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Într-un atelier din Floreni, specializat în producerea jucăriilor, sunt produse, mai nou, viziere pentru medici

missing
01 aprilie 2020, ora 07:51

Până nu demult din atelierul său ieșeau jucării educative pentru copii, dar de câteva zile, aici sunt produse viziere – acele ecrane de protecție atât de necesare lucrătorilor medicali, aflați în prima linie. Igor Hâncu, proprietarul unei fabrici de producere a jucăriilor, a preluat practica unor antreprenori din România și își dedică tot timpul și resursele pentru a fi de folos medicilor. Tot viziere, dar și măști de protecție produce și un grup de studenți de la Universitatea Tehnică.

„Este un plastic alimentar. Utilajul, în 15 minute, decupează opt scuturi, ăsta cu laser”.

Omul de afaceri a împrumutat metoda de lucru, dar și designul ecranelor de protecție de la o companie din România, specializată în producerea vizierelor. În weekend, echipamentul tehnic a fost testat și ajustat, iar de ieri procesul este în toi. Munca în atelier începe de la ora 5 dimineața.

IGOR HÎNCU, PRODUCĂTOR DE JUCĂRII: „Atât de lungă mi s-a părut ziua de ieri. Atâtea telefonane, solicitări. Am realizat 300 de ecrane”.

După ce a anunțat pe o rețea socială despre oferta gratuită de a crea viziere, tot mai mulți medici au început să-I scrie sau să-l contacteze. Are solicitări și de la șefi de spitale raionale. În total, ar urma să producă 20 de mii de ecrane de protecție, însă materia primă este deja pe sfârșite. Ca să suplinească o parte din stocuri, în ajutor i-au sărit și reprezentanții diasporei.

IGOR HÎNCU, PRODUCĂTOR DE JUCĂRII: „Procedura este următoarea. Se intră pe viziere.md, se completează un formular extrem de simplu. Oamenii sunt contactați și imediat găsim modalitatea cum să le livrăm”.

La masa meșterilor erau astăzi cam toți membrii familiei sale: mama, sora și nepoata.

VICTORIA GARCIO, NEPOATĂ: „Noi facem partea ușoară, medicii fac partea mai grea. Ceea ce trebuie să facem noi e să dezlipim aceste două părți de prototip. Mie mi se pare ușor”.

În aceste zile, și un grup de studenți ai Universității Tehnice își dedică timpul creând măști de protecție și viziere.

O muncă similară fac și alți tineri, care și-au reutilat atelierele de lucru.

Gesturile au fost salutate de către ministrul Sănătății, care a precizat că sunt extrem de binevenite.

VIORICA DUMBĂRVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Vreau să mulțumesc reprezentanților societății civile, agenților economici, care, în aceste momente, asistă, ajută sistemul medical nu prin declarații, dar ajută priu măsuri proactive și concrete”.

Vizierele urmează să ajungă în dotarea lucrătorilor medicali, a farmaciștilor, dar și a reprezentanților poliției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram