/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Decizie irevocabilă la CSJ! Foști angajați ai BEM, condamnați pentru furt de milioane și obligați să întoarcă banii

missing
02 aprilie 2020, ora 12:35

Patru angajați ai unei filiale a Băncii de Economii, printre care și directorul filialei, au fost condamnați pentru sustragerea mijloacelor băneşti în proporții deosebit de mari și au fost obligați să întoarcă instituției bancare, aflate în proces de lichidare, o sumă impunătoare de bani, mai exact 8,3 milioane de lei, 46 900 dolari şi 76 330 euro. Decizia a fost pronunțată pe 25 martie de Curtea Supremă de Justiție și este irevocabilă.

Potrivit încheierii judecătorești, cele patru persoane au sustras bani din depozitul de valori al filialei nr. 39 Râşcani a Băncii de Economii în anul 2014. Un audit intern a stabilit sumele banilor sustrași din bancă.

O angajată a băncii a deschis în mod fraudulos 21 de conturi de depozit pe numele unor persoane fizice, cărora le-a atribuit numere inexistente, eliberându-le clienților livrete de economii fără a înregistra operațiunile în modulul „DEPOZITE” din sistemul informaţional al BEM, imitând prin acest mod confirmarea primirii banilor în administrarea BEM și însuşind astfel ilegal de la clienţi mijloace băneşti în proporţii deosebit de mari.

De asemenea, angajatele filialei au modificat şi au închis mai multe conturi de depozit ale clienţilor băncii, fără a înregistra operaţiunile privind efectuarea vărsămintelor în conturi şi eliberarea numerarului din conturi în softul de evidenţă a sistemului informaţional al BEM, la fel prejudiciind banca.

În încheierea CSJ se mai spune că din banii sustrași de la BEM, angajatele băncii au cumpărat o mașină și mai multe bunuri imobile, care au fost înregistrate pe numele unor rude. Aceste persoane au fost atrase în proces în calitate de pârâți. Bunurile au fost puse sub sechestru la cererea avocaților BEM.

Instanța de judecată a stabilit că sustragerea banilor din filiala BEM a fost posibilă „în rezultatul acţiunilor criminale din partea directorului filialei și contabilului-şef, care au încălcat regulamentele interne ale Băncii de Economii, fişele de post şi și-au depăşit atribuţiilor de serviciu”.

Directorul filialei a fost găsit vinovat că nu a asigurat împreună cu contabilul-şef petrecerea anuală a inventarierii mijloacelor băneşti în depozitele de valori ale filialei, nu a asigurat siguranţa banilor, nu a întreprins măsuri de atragere la răspundere a persoanelor învinuite în sustragerea banilor şi nu a cerut de la ele recuperarea prejudiciului.

Angajatele flilialei BEM din Râșcani și-au recunoscut vina în fața judecătorilor și s-au obligat să restituie banii instituției bancare, aflate acum în proces de lichidare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram