Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

O altă decizie aprobată ieri de Guvern, criticată. Deputatul Alaiba: „Încă un pas înainte pentru o schemă pe timp de ciumă”

missing
02 aprilie 2020, ora 10:59

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba critică o decizie aprobată ieri de Guvern, care a fost inclusă în proiectul de lege pentru care și-a asumat răspunderea Cabinetul de miniștri, motivând că sunt măsuri necesare pentru a ajuta cetățenii și agenții economici loviți de criza provocată de epidemia de coronavirus.

Guvernul a modificat taxele pentru folosirea subsolului și extragerea zăcămintelor naturale, majoritatea fiind micșorate, susține deputatul PAS.

Știți a ce le arde lor acum? A scheme cu zăcămintele naturale. Majoritatea taxelor sunt pe reducere. Cât medicii luptă să salveze vieți. Asta e asumare de răspundere pe stare de urgență? Mari dubii. Probabil, cuiva foarte tare îi trebuie și acum se profită. Încă un pas înainte pentru o schemă. Pe timp de ciumă. Vreo două luni în urmă când ziceam că socialiștii au pus ochii pe zăcăminte, nu tare le plăcea”, a comentat Dumitru Alaiba.

În tabelul de mai jos sunt taxele noi aprobate ieri de Guvern.

Anterior, Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege care prevede acordarea un termen nelimitat pentru exploatarea carierelor. Legislația actuală acordă agenților economici dreptul de a extrage zăcăminte doar pentru o perioadă de 5 ani, ulterior, autorizațiile pot fi prelungite.

Dumitru Alaiba atenționa în luna februarie că acest proiect este periculos, dar a fost foarte rapid promovat de socialiști.

Pe 4 decembrie 2019 este aprobat de Guvern, iar peste 2 luni deja e votat în prima lectură de Parlament. O fi prioritar pentru cineva”, comenta Alaiba.

Potrivit „Expert-Grup”, care a lansat anterior o hartă interactivă a carierelor din R. Moldova, avem 187 de cariere autorizate de calcar, nisip, argilă, prundiș și alte substanțe minerale și aproape 300 neautorizate.

Potrivit estimărilor, în perioada 2010-2017, suma prejudiciului cauzat de exploatarea ilicită a resurselor minerale din Moldova a depășit 200 de milioane de lei.

Merită să menționăm faptul că, în proiectul de ieri al Guvernului, s-a propus și o modificare la Legea privind controlul tutunului, care la fel nu ar avea tangență directă cu starea de urgență instituită în țară din cauza epidemiei. S-a amânat cu un an aplicarea unui interdicții pentru magazinele care vând produse din tutun.

Citiți mai jos despre ce este vorba.

Modificarea rămasă neobservată în proiectul pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul. Se referă la Legea privind controlul tutunului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.