/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/DOC/ Conducerea Judecătoriei Buiucani cere suspendarea activitățiii instanței, după ce o angajată a fost infectată cu COVID. Reacția ministrului Justiției

05 aprilie 2020, ora 22:48

O asistentă judiciară din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a fost testată pozitiv la noul coronavirus pe data de 2 aprilie. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au solicitat conducerii instanței să prezinte informații despre toate persoanele cu care a intrat femeia în contact la locul de muncă.

În urma investigațiilor s-a stabilit că aceasta a comunicat cu mai mulți angajați ai instanței: judecători, grefieri, asisitenți judiciari și colaboratori ai Cancelariei instanței. Pentru a evita răspândirea infecției, vicepreședintele Judecătoriei Buiucani, Dorin Dulghieru, a trimis o solicitare în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care a cerut să fie sistată activitatea instanței pentru 7 zile, iar angajații să fie plasați în carantină.

Dolghieru a propus ca la muncă să iasă doar judecătorii care trebuie să examineze urgent solicitările procurorilor de prelungire a măsurilor preventive de arest în cadrul unor dosare penale.

Conducerea instanței a precizat că în sediul Judecătoriei Buiucani s-au făcut astăzi lucrări de dezinfecție, dar de către angajații instituției care nu au pregătirea necesară pentru asta.

Despre acest caz a scris pe Facebook și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, care a s-a arătat indignat de faptul că problema ar fi fost pasată de la o instituție la alta și a atenționat despre faptul că, de mâine,  instituțiile din sistemul bugetar își reiau activitatea, inclusiv judecătoriile.

„Ce va fi peste 14 zile acolo, mă tem să mă și gândesc…”, a scris Litvinenco.

„CSM-ul a spus să se adreseze Ministerului Justiției că e de competența lor soluționarea. Ministerul Justiției i-a readresat la Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a răspuns că nu e de competența lor și i-a îndemnat să se adreseze Comisiei pentru Situații Excepționale. De la Comisia Situații Excepționale au fost contactați de către un specialist de la Centrul de Sănătate Publică care le-a spus că nu ține de competența lor să sisteze activitatea judecătoriei și le-a recomandat să pună mai mult dezinfectant și să spele podelele mai des”, a povestit parlamentarul despre acest caz.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a reacționat la postarea deputatului PAS și l-a acuzat de dezinformare. Totodată, ministrul a precizat că, de mâine, procesele programate la Judecătoria Buiucani se vor desfășura în alte sedii.

Din nou constat grija opoziției ca să nu uităm cumva de ei. Inventează orice numai să-i vedem cum ,,luptă” alături de noi, pentru ,,binele” nostru…Persoana bolnavă și cele cu care a intrat în contact, sunt izolate. Instanța a făcut dezinfecțiile necesare. Săptămâna ce urmează, procesele cu privire la preveniți urmează să se desfășoare în alte sedii.

Cu privire la faptul că, autoritățile doar și-au pasat responsabilitățile, reprezintă un fals ordinar. Autoritățile au intervenit consolidat, ținând cont de domeniul de competență. La muncă, angajații din sistemul judecătoresc ies doar în dependență de necesitate, pentru a asigura continuitatea activității și examinarea cazurilor conform dispozițiilor CSE. În rest, lucru de la distanță. Domnule Litvinenco. ştiu că nu vă e ruşine. Dar ar trebui”, a scris Fadei Nagacevschi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram