Spitalele din R. Moldova nu sunt dotate cu cele necesare pentru că nu au fost realizate la timp anumite achiziții de echipamente și medicamente, iar vinovată de situație s-ar face fosta ministră a Sănătății din Guvernul Maiei Sandu, Ala Nemernco, acuză premierul Ion Chicu. Declarația vine după ce șeful statului a cerut să fie pus un „moratoriu pe declarații politice”, care nu-și au locul pe timp de epidemie.

Foarte vocală este o doamnă care în vară a condus sistemul medical. Văd că știe tot cum trebuie de făcut. Deciziile acestei doamne practic au distrus sistemul medical. Pe parcursul a șase luni, cât a numit ea în funcție de conducător al Centrului de Achiziții Publice nu s-a cumpărat nici echipament, nici nimic, pentru că ei sabotau intenționat. Iată de ce eu am fost nevoit în ianuarie să-l alung. Dacă stimata doamnă nu sabota achiziția a 170 de ambulanțe noi din creditul Băncii Consiliului Europei, noi  azi le aveam”, a acuzat Ion Chicu.

Precizăm că este vorba despre o licitație pe care a câștigat-o o companie din Turcia ce urma să livreze în R. Moldova 168 de ambulanțe de marca „Ford”. Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, insista pe rezilierea contractului cu firma turcă, pentru că ambulanțele ar fi de proastă calitate și la un preț prea mare pentru un asemenea nivel de dotare.

Ala Nemerenco spunea că un grup de specialiști a fost în orașul Adana din Turcia pentru inspectarea și constatarea corespunderii tehnice a ambulanțelor și dotării cu utilaj și aparataj medical a unităților sanitare ce urmau a fi livrate în țara noastră.

Comisia a constatat că ambulanțele sunt „sub orice critică” a declara Nemerenco. Iar prețul stabilit între 60 și 79 de mii de euro pentru o unitate este prea mare. „Noi trebuia să cumpărăm niște ambulanțe bombonică la acest preț, dar nu ceea ce este acolo inclus”, comenta fosta ministră a Sănătății.

În luna ianuarie, premierul Ion Chicu a declarat că a rămas valabil contractual semnat cu firma din Turcia și cele 168 de ambulanțe vor fi livrate în R. Moldova în următoarele patru-cinci luni, adică în lunile aprilie-mai.

/VIDEO/ Ambulanțele caracterizate de Ala Nemerenco că sunt „sub orice critică” vor ajunge în R. Moldova. Contractul cu firma din Turcia nu a fost reziliat

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!