/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ Dosarul lui Ilan Șor rămâne la Curtea de Apel Cahul. CSJ a respins solicitarea avocatului de a muta cauza în altă instanță

07 aprilie 2020, ora 16:15

Curtea de Apel Cahul va examina în continuare dosarul deputatului fugar Ilan Șor. Curtea Supremp de Justiție a respins pe 6 aprilie solicitarea avocatului Iulian Balan, care a cerut strămutarea judecării cauzei în altă instanță de același nivel.

Apărătorul a argumentat la CSJ că, pe 19 martie, a cerut recuzarea mai multor magistrați ai Curții de Apel Cahul pe care îi bănuiește de „lipsă totală de imparțialitate la examinarea cauzei”. Asta după ce ministrul Justiției Fadei Nagacevschi s-a expus public și „a amenințat magistrații cu răfuiala, verificări și dosare penale”, dacă mai tergiversează examinarea dosarului lui Ilan Șor.

De asemenea, avocatul s-a plâns la CSJ că judecătorii Curții de Apel Cahul „în exces de zel și mare grabă resping neîntemeiat solicitările apărării”. Instanța a refuzat audierea suplimentară a experților CNEJ care au pretins că nu pot face expertiza financiar contabilă pe care a cerut-o apărarea și a respins cererile de audiere a mai multor martori ai apărării, în timp ce au fost admiși toți martorii acuzării, spune avocatul.

„Asta denotă o lipsă vădită de imparțialitate și frică față de amenințările făcute de actualul ministru al Justiției”, a argumentat Iulian Balan.

Analizând cererea avocatului lui Ilan Șor, Curtea Supremă de Justiție a ajuns la comcluzia că „apărarea nu a motivat cererea sub aspectul prevederilor legale prin argumentarea necesității strămutării cauzei, iar alegațiile titularului privind imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel Cahul, potrivit legii, nu constituie temei de strămutare a dosarului menționat”.

Astfel, solicitarea avocatului lui Șor de a muta dosarul în altă instanță a fost respinsă de CSJ.

Ilan Șor, condamnat în frauda bancară

Amintim că, în avara anului 2017, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Ilan Șor la 7 ani şi 6 luni de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Acesta a fost acuzat în frauda bancară, iar procurorii motivau că ar fi cauzat un prejudiciu de cinci miliarde de lei Băncii de Economii a cărei președinte a fost înainte ca banca să falimenteze.

Procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru Ilan Șor, dar prima instanță a dictat doar 7 ani și jumătate de detenție. Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, pentru că sentința urma să intre în vigoare din momentul în care decizia va deveni definitivă.

Ilan Șor se  afla sub control judiciar, având interdicția de a părăsi ţara, dar a reușit să fugă din R. Moldova în vara anului trecut, imediat ce democrații au fost înlăturați de la guvernare.

Ilan Șor a fost anunțat în cautare internațională de către Interpol. Ultimele informații arată că acesta s-ar afla în Israel. Șor și-a păstrat și mandatul de deputat, chiar dacă lipsește de la ședințele Parlamentului. Periodic, apare în live-uri pe Facebook în care transmite diverse mesaje alegătorilor săi și critică guvernanții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram